"Eksplozija u tunelu nije troristički napad"

U tunelu Salakovac kod Mostara nije izveden teroristički napad na generala Antu Jeleča, a u eksploziji nisu korišteni bomba ni dinamit, rekla je dežurni tužilac Hercegovačko-neretvanskog kantona Maja Čišić.

Bosna i Hercegovina 21.11.2015 | 21:53
"Eksplozija u tunelu nije troristički napad"

"Prema činjenicama koje imamo do sada, mislim da nije bio napad na generala Antu Jeleča, ali dok se istraga ne završi ne mogu ništa tvrditi sa sigurnošću", rekla je Čišićeva i dodala da je još prerano donositi zaključke.

Nakon što je sinoć u tunelu Salakovac kod Mostara bačena eksplozivna naprava ispred vozila načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Ante Jeleča policija je privela tri osobe zbog sumnje da su povezane s napadom, prenosi Večernji list.

Međutim, Hina je prenijela informaciju da se osoba koja je bacila eksplozivnu napravu sinoć sama predala.

Kako je za Hinu potvrdio visoki policijski zvaničnik, osoba koja je bacila napravu se predala nedugo nakon što se dogodio incident.

I general Jeleč je u državnom tužilaštvu dao izjavu o eksploziji u kojoj nije bilo povrijeđenih niti je pričinjena šteta na njegovom vozilu. Po navodima medija u Mostaru, Jelečevo sužbeno vozilo je u tunelu preteklo drugo vozilo iz kojega je bačena nepoznata naprava koja je eksplodirala.

Jeleč je samo projurio kroz dim i incident prijavio policiji.

Pirotehničari iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona su napravili uviđaj te na mjestu događaja utvrdili manja oštećenja ivičnjaka kao i papirnate tragove koji upućuju da se radilo o eksploziji snažnijeg topovskog udara ili pak privrednog eksploziva.

U Mostaru je primijetan povećan broj policijskih patrola.