Dimitrij Medvedev pije srpski jogurt

Srbija i Rusija imaju dobru saradnju u sferi energetike i poljoprivrede, ali treba da pronađu zajednički interes i u oblasti industrije, kaže Čepurin.

Svijet 20.11.2015 | 21:40
Dimitrij Medvedev pije srpski jogurt

Prilikom posete Subotici ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin je sa saradnicima obavio razgovore s rukovodstvom lokalne samouprave, Regionalne privredne komore i posetio nekoliko preduzeća.

Čepurin je posetu Subotici započeo razgovorom sa rukovodstvom lokalne samouprave, gde ga je gradonačelnik Subotice Jene Maglai upoznao sa privrednim i turističkim potencijalima grada, kao i sferama moguće saradnje.

Čepurin je nakon toga posetio i Regionalnu privrednu komoru Subotica, gde je upoznat s činjenicom da je ovaj region, sa godišnjim obimom između 70 i 110 miliona dolara, jedini u Srbiji koji u spoljnotrgovinskoj razmeni s Rusijom ima suficit.

Ambasador Čepurin je posetio i fabriku elektromotora ATB Sever, koja nakon lošeg perioda poslovanja podiže nivo prometa i broj zaposlenih.

Njihovi konstruktori i majstori stvaraju mašine i komponente koji se ugrađuju na svim svetskim kontinentima, a posebno im je interesantno tržište Rusije. Naime, ATB Sever četvrtinu svog prometa izvozi u ovu federaciju, a njihovi kupci su kompanije poput Gasproma i Rosnjefta, ali i nuklearlne centrale.

Čepurin se pozitivno izrazio o ovoj kompaniji, a posebno je naglasio da Srbija i Rusija svoju privrednu saradnju treba da razvijaju upravo u oblasti industrije.

"Veoma je bitno da nađemo te sfere gde bi smo mogli da postignemo uspeh, zaposlimo ljude, razvijemo industriju i proizvodnju i da na takav način ojačamo nivo saradnje", rekao je Čepurin, navodeći kao primere oblasti moguće saradnje IT i namensku industriju.

Ruski ambasador je takođe posetio i dva subotička udruženja posvećenih negovanju dobrih srpsko-ruskih odnosa – Društvo srpsko-ruskog, odnosno srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva.

Tržište Rusije je jako zanimljivo za Imlek, zbog čega je ova kompanija uložila milion evra u Mlekari Subotica u novu liniju za proizvodnju sireva namenjenih ruskom tržištu", izjavio je generalni direktor kompanije Imlek Ilija Šetka.

Šetka je rekao Tanjugu da je Imlek u poslednjih šest meseci napravio odlične ugovore i kontakte u Rusiji, tako da za sledeću godinu planiraju dobar promet na ovom tržištu.

"“To je bitno ne samo za nas u Imleku, nego i za naše partnere, proizvođače sirovog mleka, zato što ćemo jednu veću količinu mleka kupiti od njih, napraviti taj sir i sve to izvesti u Rusiju"”, rekao je Šetka Tanjugu.

On je precizirao da Imlek svoju šansu na ovom tržištu traži u plasmanu sireva, voćnih jogurta i pavlaka, odnosno proizvoda koji mogu da “izdrže” cenu transporta.

Šetka navodi da je sada izvoz Imleka u Rusiju na tom nivou da su im potrebne nove investicije, kakva je upravo ova nova linija sireva u Subotici, i nada se da će taj porast biti izražen i u narednim godinama.

“"Strategija koju mi imamo nije bazirana na sankcijama koje su uvedene od strane Evropske unije. Mi pokušavamo da napravimo poslovne aranžmane na ruskom tržištu koji će ostati i kada sankcija više ne bude tamo"”, dodao je on.

Prilikom posete Čepurina Subotici rečeno je da je jedan od korisnika subotičkog “Zdravo” jogurta i premijer Rusije Dmitri Medvedev, što imponuje rukovodstvu Imleka.

"“To je sjajna stvar. Želimo da i svi u njegovom kabinetu i jedan dobar deo Rusa pređe na naše mleko i jogurte”", dodao je Šetka.

Mlekara Subotica je jedna od mlekara koja posluje u sastvu Imleka. Poseduje sve standarde potrebne za izvoz proizvoda kako na tržište Ruske federacije, tako i na tržište Evropske unije.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar