Nije bilo upada u CIPS-ovu bazu

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) odbacuje navode koje su prenijeli mediji u BiH i regionu, a tiču se upada u bazu podataka koju za nadležne organe održava IDDEEA.

Bosna i Hercegovina 20.11.2015 | 19:10
Nije bilo upada u CIPS-ovu bazu

Fotografije aplikacija za pretragu po bazi civilnog registra i putnih isprava koje su objavljene nisu aplikacije koje su u nadležnosti IDDEEA-e. Iz IDDEEA-e naglašavaju da fotografije prikazuju aplikaciju koja se više ne koristi, a u prilog tome ide i činjenica da su slične fotografije objavljivane i prije nekoliko godina.

Uvidom u fotografije koje su danas objavljene i analize logova pretpostavlja se da se radi o istim fotografijama sa aplikacije koja više nije u funkciji.

Svaki službenik institucije koja ima pristup podacima ili obrađuje lične podatke prvo se ovlasti da vrši upravne postupke ili pristupa podacima. Sistem bilježi svaku aktivnost koju taj službenik izvrši bilo da se radi o pristupu podacima ili samoj obradi podataka.

Ukoliko osoba koja je ovlaštena da zakonito provodi postupke izvrši zloupotrebe, ne može se govoriti o tehničkom problemu sistema.

Sistem bilježi sve logove i na osnovu toga se tačno može utvrditi koja je institucija, odnosno službenik i kada pristupao podacima. U sistem koji održava IDDEEA uvezano je 835 lokacija (ministarstva unutrašnjih poslova, matični uredi, pravosudne institucije, institucije za provođenje zakona, centralna i izborne opštinske komisije, diplomatsko - konzularna predstavništva...)

Podvlači se da su zaštite na sistemu IDDEEA-e u skladu sa standardima Evropske unije, a dodatna unapređenja i usklađivanja sa aktuelnim standardima se vrše kontinuirano. Svi tehnički mehanizmi koji se preporučuju UN i Evropskim konvencijama za zaštitu podataka prilikom elektronske obrade podataka obuhvaćeni su postojećim sistemom.

Tehnička rješenja po pitanju zaštite podataka su takva da se formira jedan zatvoren sistem koji ne izlazi na javne komunikacione puteve, pogotovo za lokacije u BiH.

IDDEEA institucionalno i organizaciono formira resurse koji su u stanju da se nose sa izazovima vezanim za pokušaje nelegalnog pristupa sistemima i koriste se tehnike zaštite koje su u skladu sa posljednjim tehnološkim rješenjima.

Svi logovi se čuvaju 10 godina, a također postoji i niz drugih tehničkih i sistemskih mjera zaštite (nivo mreže, nivo operativnog sistema, nivo aplikacije - korisnici, organi, prava pristupa i slično). IDDEEA je o ovom slučaju već upoznala sve nadležne institucije za provođenje zakona na nivou BiH, navodi se u saopćenju IDDEEA-e.

Izvor: N1

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

ДрАган

20.11.2015 18:19

Па добро онда ако није било упада о чему се ради?Има ли у тим логовимса који се чувају дест година Ко је штампао ове слике?

ODGOVORITE
Name

aa

20.11.2015 22:28

Na jednoj od fotografija na jednom od portala gdje se vide fotografije na strat iniji vidi se folder pod imenom vlado j. Radi se o čovjeku iz UKP-a MUP-a RS, drugo fotografije su iz baze CIPS-a koja je urađena 2003 godine na platformi Oracle 6. Što se tiče računara radi se o OS win 95 pa vi vidite. Fotografije je iz MUP-a RS neko ustupio novinarima... a kreirane su prije viiše od 10 godina, što se na kraju vidi i po datumima kad su lične karte izdate

Name

Mihailo Mikic

20.11.2015 22:44

Danas nije vise nista sigurno i zauvjek obezbedjeno. Novac zato cuvajte u slamaricama a bogati mogu da pare cuvaju takodje u dusecima. Nemojte samo zaboraviti gde ste pare sakrili i SVOJ novac ostavili. Nemojte takodje zaboraviti da SVOJ novac zamjenite na vrijeme prije nego sto nasa moderna Drzava BiH ili kako se ona vec zove NEBUDE poput Svedske uvela elektronsko srestvo placanja!

Name

Vaske

20.11.2015 21:49

Koliko su para izvukli Lanaco i Nites iz Cipsa mogli su da budu sigurni kao Pentagon.

ODGOVORITE
Name

mr.robot

20.11.2015 22:01

po screenshotovima se vidi da ovo nema veze sa bilo kakvim hakovanjem nego da su slike stare ko grcka. kakvi su to "hakeri" koji koriste IE6 odnosno IE uopste? :) takodje, u title baru pise "Direkcija CIPS, ICITAP 1998-2004.godine" znaci prije 100 godina :) po ip adresi u adress baru se vidi da je pristupano aplikaciji iz lokalne mreze, sto navodi na zakljucak da su ovi screenshotovi pravljeni u nekoj od institucija koja ima pristup IDDEEA-inim aplikacijama, ja bih rekao da je policija pravila ove screenove. jer na jednoj od njih u taskbaru vidi se otvoren jos jedan IE prozor pod nazivom "STANDARDNO POLI..." evo slika u prilogu pa malo pogledajte... https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xta1/v/t1.0-9/12278621_1038027589590971_8825235598869834277_n.jpg?oh=e0a96f2b492dbf8e8beb92eff1512c8f&oe=56EC994B nidje veze

ODGOVORITE
Name

Slučajni prolaznik

20.11.2015 23:19

Sa drugog portala, preko linkova i slika, stignem do FB stranice "Anonymous Hrvatska"... Ako je jedan ili više njih (prije da je samo jedan), onda je to prilično mlad dječak/djevojčica koji zna napisati makar i jedan broj binarnim zapisom isto kao i ja što znam heklati.... Kakvi crni Anonymous-i. Sramota koristiti to ime na takav način. Lako je doći do stranice, pa pogledajte i sami kolekciju ostalih slika. Ne podržavam ni teroriste ni nacionaliste kao ni političare, ali ovaj način kačenja slika i etiketiranja osoba, može imati prilično burne posljedice.