Džihadisti ID ponovo prijete Obami i Olandu

Islamska država (ID) objavila je novu video poruku u kojoj prijeti novim napadima u Francuskoj, kao i bombaškom napadom na Bijelu kuću u Washingtonu, prenjeli su svjetski mediji.

Svijet 20.11.2015 | 08:18
Džihadisti ID ponovo prijete Obami i Olandu

U snimci koju su objavili militanti u Iraku, ID se hvali nedavnim napadima u Parizu u kojima je ubijeno 129 osoba, te prijeti napadom na Bijelu kuću.

"Dići ćemo je u zrak, kako što smo digli u zrak idole u našoj zemlji" rekao je jedan od maskiranih militanata na snimci.

Militanti također prijete novim napadima "na francuske spomenike". Snimka je objavljena dan nakon što je ID objavio snimku s prizorima iz New Yorka kojom se sugerišu napadi na taj američki grad.

Direktor FBI-ja James Comey rekao je u četvrtak da zasad nema "vjerodostojne" prijetnje napadom u SAD-u "u stilu" napada na Pariz.

Portparol State Departmenta John Kirby kazao je da se trenutno procjenjuje "autentičnost" tog video materijala.

"Svi mi u vladi Sjedinjenih Država ozbiljno shvtamo takve prijetnje" rekao je Kirby.

U novom videu Bijeloj kući prijete samoubilačkim napadima i autobombama te obećavaju nove napade na Francusku. Video počinje isječkom iz TV-vijesti o napadima u Parizu, a potom prikazuje dva militanta koji odvojeno govore u kameru.

Nazvali su video "Pariz prije Rima", a prikazuje borbe Islamske države a koji prijete rušenjem francuskih spomenika i obećavaju napad na Bijelu kuću.

Prijete i američkom predsjedniku Baracku Obamu i Francoisu Hollandeu.

Izvor: Agnecije

Komentari / 0

Ostavite komentar