Ovo je Enes Omeragić, sarajevski terorista

Enes Omeragić, koji je sinoć ubio dva pripadnika Oružanih snaga BiH u Sarajevu, a potom izvršio samoubistvo, bio je poznat policiji. 

Bosna i Hercegovina 19.11.2015 | 22:59
Ovo je Enes Omeragić, sarajevski terorista

Izvjesno vrijeme je ovaj 34-ogodišnjak proveo u zatvoru u Zenici, a pojedine komšije, ne želeći da im se navede ime, dodaju kako je bio problematičan.

Enes Omeragić je rođen u Francuskoj prije 34 godine. Bio je povezan sa pripadnicima vehabijskog pokreta i sklon narkoticima.

Ubio je dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH. Prilikom izvođenja napada uzvikivao je vjerske parole.

Prema snimcima bezbjednosne kamere iz kladionice u kojoj se desio zločin, Omeragić je ciljao samo vojnike iako je u istoj prostoriji bilo još gostiju.

Nakon što je policija opkolila njegovu kuću u Sokolju aktivirao je eksplozivnu napravu i izvršio samoubistvo.

Živio je u zajednici za ocem, maćehom i bratom.

Otac Enesa Omeragića je kazao za N1 da je bez teksta. "Više mi je žao vojnika, nego njega. Neću mu otići na dženazu", rekao je vidno potreseni otac Enesa Omeragića.

Zet Enesa Omeragića ratovao je u Siriji, iz koje se vratio 2013. godine.

Ovu informaciju "Nezavisnim" je potvrdio izvor blizak istrazi, koji ističe da je taj povratnik sa sirijskog ratišta, a čije je ime poznato redakciji, uhapšen u akciji "Damask", kada je palo više lica koji se dovode u vezu sa terorizmom.

"Sinoć, u roku od pet minuta, bezbjednosne i obavještajne službe su saznale sve što ih, valjda, nije zanimalo godinama prije toga", rekao je izvor.

Izvor: BN/NN