Afera "Fiskalizacija" – 106 miliona KM

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske.

Republika Srpska 16.11.2015 | 09:37
Afera "Fiskalizacija" – 106 miliona KM

Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

AFERA „Šest“

„Fiskalizacija“

Šta je sa katastrofalnim efektima fiskalizacije? Jedinu korist od fiskalizacije imala su preduzeća koja prodaju fiskalne kase, najviše zbog monopolističkičkog položaja u koji ih je stavila Vlada Republike Srpske.

Monopolisti

Prije svih, to je preduzeće „Mikroelektronika“ iz Banjaluke, bliska SNSD-u, koje je, prema nezvaničnim podacima, uvezlo, sastavilo i prodalo čak dvije trećine svih fiskalnih sistema po cijenama nekoliko puta većim od stvarne tržišne u regionu. Korist od ovako izvršene fiskalizacije imala su i preduzeća koja vrše tehnički pregled, te „Telekom Srpske“ kao mobilni operater kome se plaća pretplata.

Direktna šteta po privredu Republike Srpske iznosi 106 miliona KM, a indirektna je mnogo veća s obzirom na broj zatvorenih odnosno odjavljenih privrednih subjekata u posljednjih sedam godina, otkako je započeta fiskalizacija.

KATASTROFALNI EFEKTI FISKALIZACIJE:

47.363 fiskalnih kasa x 1.000 KM (prosječna cijena kase) = 47,36 miliona KM

65 KM (prosječna godišnja cijena tehničkog pregleda) x 47.363 fiskalnih kasa x 7 godina = 21,55 miliona KM

9,36 KM (cijena mjesečne pretplate prema mobilnom operateru) x 47.363 fiskalnih kasa x 12 (mjeseci u godini) x 7 godina =37,23 miliona KM

Vlada priznala da nema efekata

Ukupan iznos koji je uzet od privrede Republike Srpske je 106,14 miliona KM. Vlada Republike Srpske je priznala da nije bilo efekata u povećanju prihoda u budžetima Republike Srpske, fondova i lokalnih zajednica i da je cilj bio samo obaveza fiskalizacije, odnosno instaliranja fiskalnih sistema.

Ovo se može naći u obrazloženju Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim kasama. Međutim, u tom obrazloženju nema ni riječi o negativnim efektima, broju zatvorenih preduzeća i samostalnih trgovačkih radnji i izgubljenim radnim mjestima.

Navedeno je, takođe, da će svega 3.000 fiskalnih jedinica biti „defiskalizovano“ što je samo šest odsto od ukupnog broja, pa se postavlja pitanje šta tako mali broj preduzetnika da radi sa defiskalizovanim kasama.

U Vladinom Prijedlogu izmjena i dopuna zakona nedostaje cijelo poglavlje iz Nacrta izmjena i dopuna zakona kojim se preciznije obrazlaže koje su to djelatnosti predmet defiskalizacije, što je otvorilo dodatnu sumnju da se radilo o klasičnom političkom predizbornom marketingu vlasti.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na dan 8. jula 2014. godine (kada je rađena analiza u Ministarstvu finansija Republike Srpske), ukupan broj podnesenih zahtjeva za fiskalizaciju je 47.389, od čega je postupak fiskalizacije završen kod 47.363 obveznika.

U Republici Srpskoj posluje 350 ovlašćenih servisa i svaki od njih, slobodno, ugovorom određuje cijenu tehničkog pregleda fiskalnih uređaja. Srednja cijena godišnjeg tehničkog pregleda iznosi 52,65 KM (sa obračunatim PDV-om). Ta cijena se uvećava za dodatnih 15 KM do 20 KM ako se tehnički pregled vrši na terenu, a ne u prostorijama ovlašćenog servisa.

Šteta za privredu Republike Srpske: 106.140.000 KM = jednokratni direktni podsticaji od po 5.000 KM za otvaranje 21.228 radnih mjesta

Stavovi i objašnjenja PDP, kao i finansijski pokazatelji za ovu aferu izvedeni su iz zvaničnih Vladinih obrazloženja Zakona o fiskalnim kasama i Izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim kasama.

Partija demokratskog progresa

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

preduzmite nešto od dalje propasti

16.11.2015 08:57

Ništa ne preduzimate a oni to rade sve od prvog dana do danas svima su poznati samo da im vidimo leđa to je jedino riješenje gospodo iz PDP nismo mi svi glupi jer to pogađa skoro cijelo stanovništvo izuzev njih u ovoj vladajućoj hobotnici koja sve radi za sebe.

ODGOVORITE
Name

ble

16.11.2015 12:22

Zato ja čekam da mi dođu da im platim porez kasama i kompjuterima . Tada sam dao 13000.km za štampače , kompjutere , programe , a godinu prije kupio sam one POS štampače . Meni od toga ništa nije trebalo , ali morao sam , sad ih čekam da im skoro isti iznos poreza platim ovim skolama koje sam natjeran silom da kupim . To isto bi preporučio svima , uračunajte im za porez po punoj nabavnoj cijeni , pa im dajte nazad neka nose baji da im on da pare .

Name

Osnovana sumnja

16.11.2015 09:03

Svi koji imaju FK (fiskalne kase) znaju da na kraju radnog dana moraju da pošalju dnevni izvještaj. Postoji osnovana sumnja da ti podaci završavaju na "digitalnoj deponiji". Dva primjera: (1) FK ima običaj da se "zaglavi", odnosno, da prestane da šalje izvještaje PURS (Poresku Upravu Republike Srpske). Poznati su mi slučajevi gdje FK nije slala izvještaje dva, tri, pa i šest mjeseci. Niko iz PURS nije kontaktirao dotične firme i obratio im pažnju da postoji problem koji moraju da rješavaju (FK ne prijavljuje problem). (2) Inspektori PURS koji kontrolišu poslovanje preduzeća traže od odgovornih da im se naprave mjesečni/godišnji izvještaji iz FK. Ako PURS ima podatke, zašto traže od firmi da im ponovo dostave iste?

ODGOVORITE
Name

I. Sarajevo

16.11.2015 09:04

Privatna firma Siniše Dodika "Galeb International" koja je registrovana u Istočnom Novom Sarajevu bila je exkluzivni zastupnik fikalnih kasa za istočni dio RS. Svi ovlašteni servisi su morali od njega kupovati kase po dosta većoj cijeni a nisu mogli direktno iz Banja Luke od Mikroelektronike. Dodik je u toku fisklizacije "preprodao" oko 7000 fiskalnih kasa. Ovaj posao Dodik je, kao poslanik u NS RS, dogovorio direktno sa Draganom Praštalom, vlasnikom Mikroelektronike. Sinišin mlađi brat, Ljubiša, je otvorio više manjih trgovinskih radnji na imena svojih "drugara" koji su samo za njegov interes preprodavali fiskalne kase. Za prvi mjesec dana, mali Ljubiša, je kupio novu škodu Oktaviju.

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

16.11.2015 10:00

Jeli to onaj biznismen snsda sto izdaje poslovne tkz privrednom sudu!?

Name

posteno govoreci

16.11.2015 09:25

SNSD mora da se skloni sa vlasti najhitnije...narod mora dobiti nadu u bolje sutra!

ODGOVORITE
Name

Mojne

16.11.2015 11:30

Ma kaki da se skloni PARE DA VRATI PRVO

Name

ПЕТАР

16.11.2015 09:36

Могли сте комотно ТУЖБУ поднијети директно ДОДИКУ, јер је сваком јасно да је СУДСТВО(ТУЖИЛАШТВО)= МИЛОРАД ДОДИК. То је још једна ПРЕДСТАВА ЗА НАРОД!

ODGOVORITE
Name

bluka

16.11.2015 09:38

Fiskalizacija je upropastila zanatske usluge u RS. Stolari, zidari, moleri i svi ostali zanatlije su mjesto placanja pausala koji je punio budzet samo presli na rad na crno. Dodiku je bilo u interersu da na brzinu uzme pare preko jatackih firmi, jer ga ionako zanima samo licna ekonomija a ne buducnost naroda RS.

ODGOVORITE
Name

Dragan

16.11.2015 09:42

Da li se radi o Praštalu koji ne prašta?

ODGOVORITE
Name

p

16.11.2015 09:53

Kako nema efekata?! Pa efekat na punjenje Dodikovog novčanika je odličan!Idemo...milioni,kamioni,avioni.....

ODGOVORITE
Name

Eki

16.11.2015 10:09

Pa radite nesto,procesuirajte vise lopove,dosta suplje price-ovako ce Mile vladati vjecno-sad mi djelujete kao tuzibabe-povedite narod i nemojte vise uprazno iznositi fraze od kojih nema nista!!!!

ODGOVORITE
Name

Bude

16.11.2015 10:34

Idite vi iz SzP u tri p.m.Sve mi ovo znamo i bez vas ali smo glasali da ovo proceuirate a ne da nam govorite ono sto znamo.

ODGOVORITE
Name

Драшко

16.11.2015 10:41

Слажем се да је власт огрезла у криминалу, али томе је допринијела и јалова опозиција. Ко још вјерује да ПДП може нешто урадити у Српској. Нама нико не може помоћи. Лопови су на све стране. Зато људи и одлазе одавде. А кад падне СНСД (надам се ускоро) ево нама ПДП-оваца сиромашних који ће красти као и њихови претходници, а ко шиша народ кад дозољава ово. Уосталом нигдје протеста, све је дивно и нико се не буни.

ODGOVORITE
Name

PERO NISEVIC

16.11.2015 10:58

TVRDIM ODGOVORNO DA JE FISKALIZACIJA UNISTILA ZANATLIJE SVIH VRSTA,umjesto da im je razrezan mjesecni porez, a svaka opstina ima uvid u poslovanje na svom terenu. Vrlo jednostavno.NIJE GORA VLADA SJELA DOSAD.

ODGOVORITE
Name

Igor

16.11.2015 11:12

Ne zaboravimo ni Veljku Jarica i firmu Digit cija kasa uopste ne ispunjava zakonom propisane parametre da bi se nazvala fiskalan. I on ih je prodao na hiljade.

ODGOVORITE
Name

Top

16.11.2015 12:36

On je sad veza između gazde ovde i gazde u Srbiji, Jarić je sad zaštićena vrsta. I kablove za optiku postavlja po Prijedoru.