Komšije: Niste smjeli da ga provocirate

Omar Ismail Mostfe je bio poznat policiji kao sitan kriminalac, nije bio pod prismotrom policije i gotovo neometan je izvršio teroristički napad u Parizu.

Svijet 15.11.2015 | 17:28
Komšije: Niste smjeli da ga provocirate

O tome kakav zločin je počinio u koncertnoj hali Bataklan svjedoči i činjenica da je slučajno identifikovan. Istražitelji su pronašli odsječeni prst u gomili tijela stradalih ljudi, a ispitivanjem je utvrđeno da pripada njemu, 30-godišnjaku koji je 21. novembra trebalo da proslavi 31. rođendan.

Ubrzo potom, uhapšeni su njegovi otac i brat.

"Ovo je ludo, ovo je ludilo... Bio sam u Parizu u petak, čuo sam da se dogodilo veliko sr*nje", naveo je brat teroriste, prije nego što se samostalno prijavio policiji.

On je rekao da je prekinuo kontakt sa bratom prije nekoliko godina. Naveo je da je znao da njegov brat ima kriminalni dosije, ali i da nikada nije mogao da zamisli da će Omar postati radikalni islamistički terorista.

"Posljednje što znam o njemu je da je išao u Alžir sa porodicom... Pozvao sam i majku; ne izgleda mi kao da je išta znala o tome", naveo je on.

Novinari Gardijana su posjetili Kurkuron, naselje na obodu Pariza, koja se nalazi na 26,4 kilometra od centra Pariza, u okviru grada Evri vil nuvel, koji je formiran '60. godina u okviru koncepta "novi gradovi", na terenu na kom ranije nije postojalo gradsko naselje.

Odrastao je u dijelu grada koje je etnički podijeljeno, sa veoma mladom populacijom i velikim procentom socijalnih slučajeva. Blokovi zgrada pored kanala su mnogo mirniji od onih koji se nalaze u gradu Evri, o kome je nedavno govorio francuski premijer Manuel Vals.

Vijest da je Mostefe učestvovao u terorističkom napadu zatekle su njegove komšije u svakodnevnim, redovnim aktivnostima.

"Nije bio problematičan, ali je držao do sebe. Niste smjeli da ga provocirate, zato što ste znali da će znati da odgovori, ali nije bio neko ko traži probleme. Bio je miran, ne biste ga primjetili, nije se isticao", naveo je stanovnik Kurkurona koji nije htio da kaže svoje ime.

Prema njegovim riječima, Mostefe je išao redovno u džamiju, ali nije važio za osobu koja je veoma ozbiljna što se tiče religije.

"Veoma sam iznenađen što je on učestvovao u terorističkim napadima... Veoma", ističe on.

(NN/B92)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Михаили Микић

15.11.2015 16:24

У сваком човјеку се крије мали ђаво који можда код паметно људи никада неће изаћи на видјело дана јер људи свјесно крију своје лоше мане и особине. Међутим У ратовима, бједи и другим разним искушењима код већине људи пропуштају спреге разума и норме лијепог понашања и опхођења. Многе духовно слабе и лабилне особево немају више тада снаге да зло и ђавола у себи држи под контролом и они на запрепашћење своје околине показују друго али право своје лице. Тако је било и са Омар Исмаил Мостфером чији прст је пронађен У гомили људског меса што НЕМОРА да значи да је он био и терориста.

ODGOVORITE
Name

Roki

15.11.2015 19:39

Francuski vojnici pripadnici SFORA ubise Dragana Gagovica jedinca sina 1999 god, sve rezirano, covjek ni krivni duzan.

ODGOVORITE