Zašto Njemačka počinje da se ruši?

Samo nekoliko mjeseci poslije pobjede Berlina u grčkoj krizi, pojavila su se strahovanja da će Njemačka, taj "oslonac Evrope", početi da se ruši, piše "Forin polisi".

Svijet 12.11.2015 | 20:50
Zašto Njemačka počinje da se ruši?

Mnoštvo kriza ugrožava liderstvo Angele Merkel, navedeno je u članku. To je, prije svega, migraciona kriza koja je izazvala raskol u vladi Merkelove. Prvo je ministar unutrašnjih poslova Njemačke Tomas de Mezjer izjavio da treba pooštriti pravila izdavanja azila izbjeglicama, a njegov stav je podržao ministar finansija Volfgang Šojble. Zatim je, ipak, specijalni predstavnik Merkelove objavio da ovaj plan nije bio usaglašen sa kancelarkom.

Pored toga, ozbiljan problem za Njemačku je skandal s koncernom Folksvagen, jednim od najuspješnijih njemačkih brendova, simbolom njemačke industrije.

Američke vlasti su optužile Folksvagen da je svoje dizel-automobile opremio programskim softverom koji umanjuje realne pokazatelje količine izduvnih gasova.

Autokoncern je pretrpio štetu od oko 3,9 milijardi dolara, a Evropska unija rizikuje da se nađe u neugodnoj poziciji u pregovorima o osnivanju Transatlantskog investicionog i trgovinskog partnerstva sa SAD. Vašington može da iskoristi "primamljivu mogućnost da vrši pritisak u vezi s pitanjem kako Evropska unija komunicira s američkim firmama", naveo je potpredsjednik konsalting kompanije Levik, Patrik Hilman.

Još jedan bučni skandal bila je istraga usmjerena na njemačke činovnike koji su osumnjičeni da su podmićivali članove izvršnog komiteta FIFA povodom svjetskog šampionata u fudbalu 2006. godine.

Ovih dana mediji su prenijeli da je njemačka obavještajna služba sistematski špijunirala svoje saveznike, kao i nevladine organizacije. U međuvremenu, podsjeća "Forin polisi", tokom skandala sa špijunažom američkih obavještajnih službi, Merkelova je negodovala, izjavljujući da je špijuniranje prijatelja nedopustivo.

U Njemačkoj vlada osjećaj stida, smatra njemački analitičar Jorg Volf.

- Njemačka ekonomija, regulatorni organi i sudstvo treba mnogo da rade kako bi umanjili štetu koja je na dugi rok nanijeta međunarodnom ugledu zemlje i njenoj mekoj sili - prokomentarisao je Volf.

Prema njegovom mišljenju, SAD nerijetko precjenjuju sposobnost njemačkih vlasti da izađu na kraj s raznim problemima u Evropi i unutar zemlje.

- Ne treba previše računati na Berlin - smatra analitičar.

Izvor: Sputniknews.com

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

blbl

12.11.2015 20:00

Kada Svabe krenu da se urusavaju nas na ovim prostorima nece ni biti.

ODGOVORITE
Name

?

12.11.2015 20:30

Ne mora da znaci"kolo srece uvjek se okrece.

Name

haha

12.11.2015 20:32

milion izbjeglica po 1E dnevno je milion E.Dalje možeš i sam računati(valjda)

Name

Bane

12.11.2015 20:14

Pusti praznu pricu,kad Nijemci ogladne,nas na cijelom Balkanu nece ni biti.Realno oni su mentalno,tehnicki,uopste privredno daleko najaci u svijetu.Niko ne voli svoju zemlju kao oni.Za razliku od nas, oni svoju drzavu prakticno postuju,placaju poreze i cine sve da bude jos jaca.Zato smatram da nema sanse da Njemacka prije drugih drzava propadne.

ODGOVORITE
Name

Nemoj

12.11.2015 21:18

Nemoj, neka jake Njemacke da imam dje ici raditi, pusti kraju oduato sam davno od Balkana

Name

RadikalNO

12.11.2015 20:44

Važno je da Rusija svakim danom jača. EU je pred raspadom kao i njene članice.

ODGOVORITE
Name

Zoran

13.11.2015 06:21

Ja mislim da bi Njemacka propala samo u jednom slučaju a to je da Srbi kojim slučaje pocnu politiku tamo vodit.

ODGOVORITE