Grčka: Kolaps zbog mjera štednje

Javne službe u Grčkoj obustavile su danas rad, jer su radnici stupili u prvi generalni štrajk od kako je u januaru levičarska vlada preuzela vlast, javile su svetske agencije.Javni saobraćaj je ozbiljno poremećen, zatvoren je metro u Atini, a autobuske i trolejbuske linije su skraćene, dok su trajekti usidreni u luci.

Svijet 12.11.2015 | 11:30
Grčka: Kolaps zbog mjera štednje

Zbog štrajka su zatvoreni muzeji, škole i apoteke, a državne bolnice rade samo za hitne slučajeve.

Više desetina domaćih letova je otkazano, a mediji objavljuju samo važne vesti.
Sindikati su pozvali na 24-časovni štrajk u znak protesta zbog povećanja penzija i predstojećih reformi penzionog sistema.

Vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa je obećala da će, prema dogovoru s kreditorima iz avgusta u vrednosti od 86 milijardi evra, reformisati penzijski sistem i rešiti problematične zajmove, kako bi ispunila zahteve kreditora i dobila rate pomoći i pristup fondovima za pomoć bankama.

Grčkoj nije odobrena rata od dve milijarde evra na nedavnom sastanku evrozone jer kreditori smatraju da vlasti u Atini nisu još primenile prvu seriju traženih reforme koje se odnose na zaplenu imovine.

Veliki porast nenaplativih zajmova usled finansijske krize pojavio se kao jedno od ključnih pitanja u pregovorima Grčke i kreditora.

Kreditori navode da treba olakšati zaplenu kuća kako bi banke mogle da očiste loše zajmove, dok je vlada zabrinuta da bi time veliki broj ljudi bio suočen s izbacivanjem.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar