Milijarderski bunker

“Najveći bunker za milijardere na svetu”, koji se sastoji od niza niskih objekata raspoređenih na površini od tri hektara, ne liči baš na mesto koje treba da vas sačuva od smaka sveta, ali “Opidum”, u srcu Češke Republike, osmišljen je i sagrađen upravo u tu svrhu.

Zanimljivosti 12.11.2015 | 09:16
Milijarderski bunker

Na mestu nekadašnjeg vojnog bunkera nalazi se najveće privatno sklonište na svetu, koje, između ostalog, sadrži helidrom, luksuzne podzemne prostorije za život i tajne hodnike koji povezuju zgrade na površini zemlje sa onima ispod nje, omogućavajući stanarima da se brzo sklone na sigurno, ukoliko se osete ugroženim.

Čak je i mesto strateški izabrano u centralnoj Evropi, u nepoznatoj seoskoj oblasti blizu Praga, pa se tako do bunkera privatnim avionom i iz Londona i iz Moskve može stići za nešto manje od dva sata.

Sklonište spolja deluje prilično neupadljivo, ali je ispod zemlje zaista impresivno, prava palata duboko urezana u kamen.

Luksuzne prostorije, uključujući i dečje spavaće sobe, zaštićene su blindiranim vratima, baš kao i kupatilo sa džakuzijem, bioskopska sala, igraonica, bazen, teretana, spa-centar i bar.

“Opidum” ima i podzemnu baštu, sa osvetljenjem koje simulira prirodnu svetlost, ali i privatne trezore “za vašu najdragoceniju imovinu”.

Vlasnici će “ekskluzivno biti povezani s mrežama za komunikaciju”, navodi se u promotivnom videu, a ceo bunker je u potpunosti samoodrživ.

Kada je u pitanju bezbednost, asocira na špijunske filmove: tu su tehnologija otisaka prstiju, sistem za prepoznavanje dužice i najsavremeniji sistemi za video-nadzor.

Bivši šef češke obaveštajne službe i stručnjak za bezbednost Andor Šandor kaže:

“Bunker je jedinstven po tome što objedinjuje najsavremenije bezbednosne sisteme sa luksuzom i udobnošću. “Ovo je najveći takav objekat na svetu za koji se zna.”

Izgradnja superbunkera počela je 1984. godine, na vrhuncu hladnog rata, kao zajednički projekat vlada tadašnje Čehoslovačke i Sovjetskog Saveza. Tim koji stoji iza njega kaže da su u razvoj objekta uloženi ogromni resursi, jer je građen u vreme izuzetno zategnutih odnosa u svetu, te da danas tako nešto ne bi moglo da se ponovi.

Bunker omogućava stanarima da prežive prirodne katastrofe ili katastrofe izazvane ljudskim faktorom, kao i prekid snabdevanja strujom čak 10 godina.

“Bunker će moći da obezbedi dugotrajni smeštaj stanovnika - ukoliko bude potrebno čak 10 godina - bez potrebe za snabdevanjem spolja. To uključuje velike zalihe nekvarljive hrane i vode, kao i opremu za prečišćavanje vode, lekove, operacione sale i mreže za komunikaciju sa spoljnim setom”, kaže portparol tima.

Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ГЛУПОСТИ

12.11.2015 11:10

Не морам попунити ови поље.

ODGOVORITE