Katalonija ipak neće biti nezavisna?

Ustavni sud Španije suspendovao je rezoluciju katalonskog parlamenta kojim se pokreće proces otcjepljenja tog regiona od Španije, saopštili su izvori bliski sudu.

Svijet 12.11.2015 | 07:00
Katalonija ipak neće biti nezavisna?

Ukupno 11 sudija je uvažilo ranije podnijetu tužbu španske vlade, čime se automatski suspenduje katalonska rezolucija dok Ustavni sud ne razmotri detaljno taj dokument.

Katalonska vlada u Barseloni odmah je reagovala navodeći da će nastaviti da primjenjuje rezoluciju bez obzira na odluku suda. Rezolucija katalonskog parlamenta usvojena u ponedjeljak daje novoj regionalnoj vladi rok od mjesec dana da počne rad na novom katalonskog ustavu o kojem bi se glasalo sredinom 2017. i da počne da radi na stvaranju poreskog sistema i sistema socijalne pomoći.

Odlukom parlamenta Katalonije takođe bi trebalo da regionalna uprava ne mora da se obazire na španske institucije, među kojima je Ustavni sud. S druge strane, po novom zakonu, taj sud ima moć da suspenduje zvaničnike koji ignorišu njegove odluke.

Rezoluciju su podržali separatistička koalicija Zajedno za da i radikalno ljevičarska partija CUP, koje su na septembarskim izborima dobile 72 od 135 mjesta u regionalnom parlamentu.

Lider bogatog regiona na sjeveroistoku Španije, Artur Mas, od 2012. bezuspješno pokušava da organizuje referendum o nezavisnosti, kao Škotska koja se prošle godine izjasnila da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Istraživanja uglavnom pokazuju da većina Katalonaca smatra da njihov region mora da ima pravo na referendum o nezavisnosti, ali su potpuno podijeljeni oko toga da li žele da Katalonija postane nezavisna država.

NN

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Cccc

12.11.2015 06:23

Tesko lovcu koji silom kera goni u lov a i državi koja silom nekog primorava da ostane u njenom sastavu.

ODGOVORITE
Name

Ре

12.11.2015 07:27

А баш тако чуди су и ставови Србије око Косова, јер то је готова ствар .

Name

Referendum

12.11.2015 07:32

RS 2020!

ODGOVORITE
Name

Zero

12.11.2015 08:18

Uff..ko če to dočekati.

Name

srbijanac

12.11.2015 08:32

E sad ce odmah baja reci da ima pravo na referendum, i da nece postovati ustavni sud i da ce biti suspendovan kao i katalonski zvanicnici.

ODGOVORITE
Name

Viva la Mexico

12.11.2015 12:18

Ti si Srbijanac taman koliko sam i ja Meksikanac.

Name

samo ja

12.11.2015 08:34

@Referendum Hahahahhaha ali me nasmija

ODGOVORITE
Name

referendum

12.11.2015 11:28

Ko se zadnji smije najslađe se smije. Živi bili pa vidjeli. Da ti je ko rekao 1990. godine da će RS postojati 1995. godine sigurno bi se isto tako slatko smijao kao sada.

Name

Za referenduma

12.11.2015 12:06

Da ti je iko reko da ce kumovi dragog vodje da u Litvaniji uzmu i zadnju paru glinici Birac a kad sad dodju Slovenci sa 3 milijarde maraka za naplatu sta bi mu ti reko da se ova vlast brine za narod. Da brinu se daju ljudima referendume dok se sve oko njih raspada. Jel ko zna dal ce dogodine zahvaljujuci SNSDu ljudi u Lukavici imati dje da se lijece?Jel se ko pita dal ce referendum dati odgovor na to pitaje il dal ce koga mladog sa.biroa da zaposli bilo gdje? Halabuka oko nicega ne rjesava problem osim par ministara na drzavnom nivou koji rade ovi entitetski su ko na daljinski upravljac rade samo onda kad ih Baja ukljuci. I samo ono sto njemu pase. Za to vrijeme kriza dotice dno

Name

Referendum

12.11.2015 14:19

Kao prvo da bi se upustio u debatu sa nekim moras malo da poradis na svom pravopisu. to je moja topla sugestija. za tako nešto je potrebno vremena, ali nikada nije kasno poceti. kao drugo, a imajuci u vidu prvo, sta god da ti pokusam reci po pitanju referenduma i nezavisnosti republike srpske mislim da bi bilo cisto gubljenje vremena.

Name

Za referendumskog Baju

12.11.2015 15:27

Upravo tako pravopis je los posebno na referendumskom pitanju. Jel mozda znas zbog cega se ide u i na referendume. Jel znas cemu sluzi ovaj Bajin koji ne vrijedi ni po .... hladne vode (ono sto njegov drug Zmaj od Sipova kaze cesto).Jel ce koji problem da se rijesi tako sto ce se pokusati suspendovati nadleznosti drzave bilo koja. Jel mislis da RS poalije ovog ako dodje do komplikacija moze da prezivi u ovom obliku? Grdno se varas da bi stanje ostalo isto ako se Amerikanci ukljuce u igru. Sama Srbija ekonomski vise nije u stanju zapoceti bilo kakav rat a protiv NATOa pogotovo. Rusa sto se tice tu je stanje jasno bez interesa nista,vise Putinu vrijedi jedan Ersogan kojeg sad pokusava da dobije na svoju stranu nego 301 Mile Dodik koji je malo iznad seoskog varalice na njegovoj listi. Jel mozda znas da je nekom uspjelo da odbrani i vojnicki sacuva teritoriju kakvu ima RS odvojena na 2 dijela i okruzena NATO alijansom jako prijateljski nastrojenoj prema svim malim diktatorima koji pokusavaju ovdje da naprave rusku guberniju.

Name

referendum

12.11.2015 16:35

Možda nisi vičan gramatici, ali si superioran stručnjak za geopolitiku. Zaista se ne mogu nositi sa takvim kapacitetom. Predajem se!