Riješena jedna od najvećih misterija

Ruski naučnici objavili su u sredu da je test DNK, sproveden na zahtev Ruske pravoslavne crkve, potvrdio autentičnost ekshumiranih ostataka Nikolaja II, poslednjeg ruskog cara i njegove supruge Aleksandre.

Svijet 11.11.2015 | 19:45
Riješena jedna od najvećih misterija

Saopštenje ruskih naučnika omogućiće da cela familija Romanov, koju su 1918. ubili boljševici, konačno bude sahranjena na istom mestu, u katedrali u Sankt Peterburgu.

Ruska pravoslavna crkva je 2000. kanonizovala carsku porodicu, ali je od posebne forenzičke komisije zatražila dodatne dokaze da se zaista radi o ostacima cara i carice, kao i Alekseja i Marije, dvoje od petoro carske dece, čiji su ostaci pronađeni naknadno.

Forenzičari su u tu svrhu u septembru ekshumirali ostatke Nikolaja i Aleksandre i uzeli uzorke DNK koji prethodno nisu bili analizirani. Uzeti uzorci odgovarali su prethodnim otkrićima i potvrdili autentičnost, objavila je komisija.

"Ti uzorci pokazali su heteroplazmu - retku genetsku mutaciju koja se pokazala i u prethodnim uzorcima Nikolaja II.", saopšteno je.

Nikolaja II, njegovu suprugu, petoro njihove dece i služavke, ubili su boljševici 1918. u Ekaterinbrugu, a tela su bila zakopana u šumi na Uralu.

Godine 1991, tijela carskog para i tri njihove kćeri bila su prenesena u Sankt Peterburg, ali su ekshumirana 1993. kako bi se potvrdila njihova autentičnost.

Ostaci Alekseja i Marije bili su pronađeni tek 2007, pa je zatražena dopunska analiza.

Komisija je najavila u sredu da će sprovesti još neke testove kako bi izveli "visoko pouzdan konačni zaključak".

U oktobru je komisija najavila da će u sklopu iste istrage ekshumirati i ostatke cara Aleksandra III, Nikolajevog oca.

Izvor: Dnevnik

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

11.11.2015 20:55

Руси су требали питати Јелцина где су гробови Царске Породице? Он је био као високи комунистички функционер чувар гробова Царске Породице. Да Дворац У коме је погубљена Царска Породица неби постао мјесто ходочашћа Руски Родољуба Јелцин је наредио по жељи Запада као гувернер те области да се дворац сруши прије него што слобода дође Руском Народу!

ODGOVORITE