Težina ljepote

Psiholozi koji su večeras u Bijeljini održali tribinu "Tvoje tijelo je više od ljepote" ukazali su na probleme koji postoje u savremenom izvještavanju i medijskom predstavljanju ljepote.

Republika Srpska 10.11.2015 | 22:10
Težina ljepote

Predsjednik podružnice Društva psihologa Republike Srpske za područje Semberije i Majevice Slađana Trifunović rekla je da je cijena koju plaćaju djevojke i žene u težnji da ostvare nametnuti ideal ljepote, kao i postupci u prevazilaženja nastalih problema u doživljaju vlastitog tijela, najčešće visoka.

"Pritisak i nezadovoljstvo koje osjećaju u toj težnji može da bude, a često i jeste, okidač nekih anksioznih stanja i depresije", rekla je Trifunovićeva.

Na večerašnjem skupu, koji je održan u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić", razmatrani su savremeni stereotipovi u predstavljanju ženskog tijela.

Trifunovićeva je navela da se uglavnom susrećemo sa nerealnim idealima ljepote zbog čega žene plaćaju određenu psihološku cijenu.

"Priča o mršavljenju, dijetama i lošem izgledu postala je sastavni dio svakodnevnog razgovora, a svako nezadovoljstvo time može da bude okidač nekih drugih psiholoških, odnosno emocionalnih problema", rekla je Srni Trifunovićeva.

Prema njenim riječima, živimo u svijetu gdje je ljepota postala imperativ, odnosno instrument za ostvarenje želja i potreba, pri čemu su zanemareni drugi kvaliteti ličnosti.

"Ljepota je ranije bila prirodni fenomen, a danas to, zahvaljujući plastičnoj hirurgiji, više nije, te se kod ljudi javlja i dvostruka frustracija - prirodno nisam lijep, a sada i što bi mogao nemam novca da korigujem nedostatke", navela je Trifunovićeva.

Ona je rekla da je stav psihologa da je ljepota važna, ali nije i najvažnija jer se njenim isticanjem u prvi plan zanemaruju drugi veoma važni aspekti ličnosti.

"Postoji niz načina kako da se odbranimo od toga, kako da prihvatimo svoje tijelo kakvo jeste, da brinemo o njemu, ali na jedan uravnotežen način da bi se dala prilika i nekim drugim karakteristikama i vrijednostima čovjeka", pojasnila je Trifunovićeva.

Osim Trifunovićeve, voditelj večerašnje tribine bila je i psihoterapeut Željka Kurjački iz Psihološkog centra za devojke u Novom Sadu.

Tribinu "Tvoje tijelo je više od ljepote" organizovalo je Društvo psihologa Republike Srpske - podružnica za Semberiju i Majevicu u saradnji sa Psihološkim centrom za devojke Novi Sad.

Ova tribina do sada je u Srbiji održana dva puta, a večeras prvi put u Republici Srpskoj.

Namjera psihologa podružnice Semberije i Majevice je da u narednom periodu organizuju niz predavanja o zanimljivim psihološkim temama i sadržajima.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

10.11.2015 22:32

Свако људско биће и све што је Бог створио је лијепо на свој начин. Физичка љепота са годинама је пролазна и то није права љепота код жене и човјека. Унутрашња духовна љепоте је непролазна и она је зато стварна и траје до краја живота. Проблем је настао када су људска поколења у својој грешности почели да траже код жене и мушкарца њихову вањску и пролазну љепоту умјесто унутрашње, духовне и непролазне. Због тога нама дођоше невоље многе јер жене умјесто да посвете пажњу својој унутрашњој љепоту која се огледа у њиховом поштењу, верности Богу и мужу а оданости СРБству и породици све више пажње и времена посвећују своме вањском изгледу облачећи и понашајући се као мушкарац са чиме губе од Бога добијену своју природну женску љепоту - жественост. Жене тако све више напуштају свој природни разлог постојања да буду Богом дане честите жене и вјере супруге или животне сапунице своме мужу и мајке за примјер својој дјеци. Пресвета Богородица је најлепши примјер духовне и физичке женске љепоте,части и пиштења и Дјеву Марију зато поштоују сви људи добре воље а посебно хришћани који Пресвете Богородицу поштују као мајку свога Господа старог СРБског рођака Исуса Христа. Пресвету Богородицу поштују као Мајку Пророка Исуса Христа и муслимани због тога што о Христу пише У Курану. Жене требају због свога добра и напретка у животу да обављају њима Богом дане послове које приличе жени као људском бићу које треба да носи и рађа новога човјека. Зато се код Православни СРБа не прави разлика између мушке и женске дјеце јер сва ду дјеца Божија. Међутим многе мајке више воле мушку дјецу јер знају да је Бог прво Адама створио а затим Еву од ребра његовог. Жене требају као супруге и мајке да у име равноправности и други глупости насједају сатанским преварама и ђаволским подвалама у жељи да буду савремене и пословне жене које обично робијају своме професионалном позиву. Зато ће мужу који искрено воли своју жену исту чувати од недостојни послова. Жене и мушкарци су једнаки пред Богом по своме људском достојанству али су они различити по својој биолошкој функцији и обавезама у друштву и породици!

ODGOVORITE
Name

beg

11.11.2015 07:47

Za Miahila - Uzalud si protracio zivot!

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

11.11.2015 15:39

Ха, ха, ха. Е мој беже како си слеп поред очију па нити шта видиш нити праву истину примећујеш. Хришћани свој земаљски живот проводе са вером у Бога и чврстом надом у васкрсење мртвих и живот вјечни живећи у међусобној слози и љубави колико више могу по Закону Божијем, а ђаво своје следбенике учи да циљ оправдава средство као код комуниста и тајних владара из сенке, да зато узмемо "све што нам живот пружа јер данас смо цвијиће а сутра увела ружа". Такав ђаволска поглед на свијет од многих људи и жена је створио офарбане мртвачке гробове који су са вана лијепи за гледање а изнутра су они напуњене са трулежним смрадом и мртвачким костима направљеним од иловаче. И када дође вријеме смрти умиру једнако и хришћани и безбожници и тијела се њихова полажу У земљу од које су створени а душа се хришћанина враћа Богу који је човјеку душу дао да буде у Царству Небеском са душама СРБски Светитеља и својих Светих сродника, а душа безбожника умјесто Богу враћа се ђаволу коме је служила кроз блед И развратом У своме животу да вечито пати У подземном паклу по дјелима својим! Беже, чувај зато душу своју она је вреднуја од свог блага овог свијета!

Name

Ana

12.11.2015 07:34

Slažem se da je unutrašnja ljepota bitna ali ipak spoljašnju ljepotu prvo vidimo.Biti lijep je ipak dar od Boga.

ODGOVORITE