Diplomate u Libiji izložene opasnosti

U posljednjih godinu dana u Libiji je registrovano oko 3.000 ubijenih, broj kidnapovanih se ne zna. Kidnapuju se članovi vlade, vojnog rukovodstva, diplomate, stranci, iz političkih razloga ili zbog otkupa. Srpski građani nisu izuzetak.

Svijet 10.11.2015 | 07:11
Diplomate u Libiji izložene opasnosti

Otmica srpskih državljana dogodila se u Sabrati, mediteranskom gradu na sjeverozapadu Libije. Zaposlenima srpske ambasade u Libiji Slađani Stanković i Jovici Stepić izgubio se svaki trag, a otmičari se još ne oglašavaju sa zahtjevima prema vlastima. 

Ovaj mediteranski grad na sjeverozapadu Libije bio je poznat po rimskim iskopinama, koji je prije izbijanja građanskog rata 2011. godine bio jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u zemlji. Od tog vremena niko više ne obilazi drevne amfiteatre i hramove.

U gradu sedamdesetak kilometara udaljenom od Tripolija, na putu za Tunis, vladaju lokalne milicije i kriminalne grupe koje se međusobno sukobljavaju.

„Ovo područje je vrlo nebezbjedno“, objašnjava bivši ambasador Srbije u Libiji Dušan Simeonović.

U posljednjih petnaestak dana izbjegavali su ga i Libijci zbog intenzivnih borbi naoružanih milicija.

Samo nekoliko dana prije otmice srpskih državljana, na zapadu zemlje je oteto nekoliko desetina Tunišana. Bila je to 52. otmica Tunišana u ovom dijelu zemlje.

Otmice u Libiji su svakodnevne od kada je zemlja potonula u građanski rat i bezvlašće.

Ambasador Srbije, Oliver Potežica, čiji je konvoj od tri vozila koja su se kretala ka Tunisu napadnut u nedelju, kada je oteta službenica ambasade i vozač, rekao je da je napad više ličio na kriminalni nego na politički čin.

Na to da bi moglo da se radi o kriminalnoj grupi navodi i odsustvo zahtjeva od strane otmičara, piše Sputnjik,

Manja je vjerovatnoća da se radi o džihadistima iz organizacije Islamska država, koja kontroliše značajne teritorije na istoku zemlje.

Jedan od komandanata Vojnog saveta u Sabrati, lojalan vladi u Tripoliju, rekao je francuskoj agenciji AFP da vjeruje da su oteti još uvek u Sabrati.

„Sve snage bezbjednosti u gradu su podignute na uzbunu nakon otmice Srba. Ustanovljeni su kontrolni punktovi i u toku je potraga“, rekao je ovaj lokalni izvor, dodajući da su okolni gradovi takođe dobili naređenje da pojačaju kontrolu na prelazima.

Od vojne intervencije Zapada i pada Gadafija, koji je držao pod kontrolom rivalska plemena u Libiji, zemlja je potonula u bezvlašće.

 

Dve rivalske vlade se bore za legitimitet - u Tripoliju i Tobruku. Evropska unija i Zapad priznaju vladu u Tobruku, a Srbija vladu u Tripoliju, gdje se nalazi ambasada.

Ni jedna ni druga vlada nemaju kontrolu nad situacijom u zemlji.

„Haos se samo produbljuje. Nije u pitanju ni vjera, ni ideologija, ni politika, već grabež, lopovluk, gangsteraj. Diplomate koje su još uvijek tamo izložene su smrtnoj opasnosti“, kaže Simeonović, koji za ovu situaciju optužuje zapadne zemlje koje su vojno intervenisale u Libiji.

„Zapad je mislio da će obaranjem Gadafija da preuzme kontrolu nad naftnim izvorima. Dogodilo se suprotno, oružje koje je imala libijska armija palo je u ruke milicija. Sada se vodi borba za teritorije i naftna bogatstva, ko će da pokupi više novca“, zaključuje on.

Dosadašnji pokušaji međunarodne zajednice da posreduje u Libiji završili su se fijaskom.

(Sputnjik)

Komentari / 0

Ostavite komentar