Mali platio Robiju 35.000.000 za koncert

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali ponovo je u žiži javnosti pošto je potvrđeno da je sredinom jula ove godine, bez tendera, iz budžetske rezerve, za koncert Robija Vilijamsa izdvojio čak 35 miliona dinara ili tek nešto manje od 300.000 evra?! Mnogo više nego što su dobili Bitef, Bemus, Belef ili Oktobarski salon, renomirane manifestacije koje su pod patronatom grada.

Srbija 07.11.2015 | 18:40
Mali platio Robiju 35.000.000 za koncert

Na pitanje "Novosti" zašto je u vreme štednje novac građana Beograda dat za koncert koji je potpuno komercijalan i koji je bio više nego uspešan za organizatore, prvi čovek prestonice nije želeo direktno da odgovori. Oglasila se gradska uprava saopštenjem, po kome oni navode da "podržavaju ideje koje doprinose promociji i razvoju turizma".

- Novčana pomoć bila je neophodna, s obzirom na to da je beogradski koncert imao nižu cenu ulaznice od ostalih gradova u Evropi, pa se bez nje ne bi ni realizovao - rekli su iz Gradske uprave. - Sufinansiranje velikih manifestacija normalna je praksa u Evropi, ali i Beogradu.

Čelnici prestonice tvrde da je dobit bila veća od troškova.

- Finansiranje koncerta Robija Vilijamsa se gradu višestruko isplatilo budući da je iz okruženja došlo oko 10.000 ljudi, koji su u Beogradu potrošili dvesta miliona dinara. Na taj način je samo od PDV-a državni budžet prihodovao gotovo 50 miliona dinara. Pozitivne ekonomske efekte grad je osetio i u danima posle koncerta, kroz zadržavanje dela turista na više noćenja.

Nadležni tvrde da se tačno zna gde je otišao svaki dinar.

- Sredstva obezbeđena za koncert Robija Vilijamsa su utrošena na troškove koncerta, i to onog dela za koji je bio zadužen Centar beogradskih festivala (CEBEF) i nijedan drugi način utroška datih sredstava nije bio moguć.

Da se ovaj višemilionski poklon organizatorima koncerta ne zaboravi, potrudio se gradski odbornik i nekadašnji v. d. gradonačelnika Zoran Alimpić. On je nekoliko meseci insistirao da mu Sekretarijat za kulturu potvrdi da je organizatoru "Skaj komjunikejšnu" 16. jula odobreno 35 miliona dinara namenjenih za nepredviđene događaje.

Tekuća budžetska rezerva se uglavnom troši za nepredviđene događaje. Ta sredstava, bez odobrenja Gradskog veća i sekretarijata, može da koristi jedino gradonačelnik i niko drugi - objašnjava Alimpić.

Madona koštala duplo više 

- Praksa sufinansiranja organizacije velikih manifestacija Beogradu nije nepoznata imajući u vidu da je na sličan način, sa duplo višim iznosom, 2009. podržano održavanje koncerta Madone. Takav primer saradnje je i "Bir fest" - kažu u Gradskoj upravi.

Robi kao četiri nove godine

Najluđa noć je najbolji mamac za goste iz susednih država. U Beograd se tada sjati više desetina hiljada mladih iz cele Evrope, pa i šire. Privremena uprava je pre dve godine za doček potrošila 5,3 miliona dinara, dok je gradska vlast pre 11 meseci za istu namenu izdvojila osam miliona. Dakle, za koncert Robija Vilijamsa mogla bi da se organizuju četiri dočeka Nove godine!

Svako po 20.000

Iz gradske uprave tvrde da je na koncert Robija Vilijamsa iz zemalja okruženja došlo oko 10.000 ljudi, koji su u Beogradu potrošili dvesta miliona dinara. Po toj računici ispada da je svaki od tih posetilaca, van prostora gde se održavao koncert, potrošio oko 20.000 dinara.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Igor

07.11.2015 18:36

20 000 dinara van prostora za koncert ??? Nema sanse ! Ljudi su platili karte, ubili se na koncertu , pojeli pjesku za 250,300 dinara , popili par piva tocenih za 1000 dinara maksimalno i eventualno je neko prespavao u hostelu za 1500 do 2000 ( od toga bar 50% nije prijavljeno kao nocenje. Ovaj mali (Mali) je pravi ljigavac.

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

07.11.2015 20:10

Sve lopov do lopova...

ODGOVORITE
Name

rs

07.11.2015 23:01

Jest ovaj Mali ljigav Boze sacuvaj. Kad ga vidis dodje ti da se ispovracas za citav zivot.

ODGOVORITE
Name

mali a veliki,

08.11.2015 06:48

Bas je , velik' sad taj Mali i njemu toga dosta fali...