Pentagon u tajnosti razvija ubitačno oružje

Glavne američke kompanije iz sektora odbrane takmiče se za dobijanje vojnog ugovora, vrijednog gotovo pola milijarde dolara, za proizvodnju kompjuterskog koda i sajber oružja koje bi moglo da nanese povrede ljudima u stvarnom svijetu.

Svijet 07.11.2015 | 17:40
Pentagon u tajnosti razvija ubitačno oružje

Američke trupe mogle bi uskoro da bacaju takozvane „pametne bombe“, umjesto tradicionalnih eksplozivnih naprava, koje bi mogle da navedu glavnu neprijateljsku infrastrukturu da se samouništi, i to uz gubitak ljudskih života, tvrdi „Nekstgov“, internet portal koji izvještava o tehnologijama koje koristi američka vlast.

Očekuje se da će kompjuterski kod koji može da ubije neprijatelja biti razvijen i upotrebljen u skoroj budućnosti.

Digitalno oružje koje je dizajnirano da ubije zabranjeno je doktrinom Pentagona u priručniku objavljenom u junu.

Međutim, u priručniku postoji posebni dio, „Sajber operacije“, koji objašnjava na koji se način „zakon o ratovanju“ primjenjuje kada je riječ o sajber operacijama.

To znači da će sajber napadi, baš kao i kada je riječ o tradicionalnim bombama i naoružanju, biti dozvoljeni samo ukoliko imaju odgovarajući pravni osnov, sa ciljem da ne prekrše zabrane predviđene načelima „ius ad belum“ (latinski izraz za „pravo na ratovanje“) kada je riječ o primjeni sile.

To su, u suštini, ista pravila za napade u kojima se koriste tradicionalne bombe i meci.

„Sajber operacije mogu pod određenim okolnostima imati pravni osnov za upotrebu sile u okviru značenja Člana 2 Povelje Ujedinjenih nacija i običajnog međunarodnog prava“, piše u priručniku koji je izdao Pentagon.

„Na primjer, ako sajber operacije izazivaju efekte koji bi, da su izazvani fizičkim oružjem, bili tretirani kao primjena sile pod ’ius ad bellum‘ kriterijumima, takve sajber operacije bile bi tretirane kao upotreba sile“.

Slično tome, sajber operacije koje mogu da obogalje vojni logistički sistem, a time i sposobnost vojske da izvodi vojne operacije, takođe bi mogle biti smatrane upotrebom sile pod „pravom na rat“.

Američka sajber komanda „Sajberkom“, odgovorna za razvoj smrtonosnog sajber oružja, namjerava da objedini sve aktivnosti za podršku svojih misija, uključujući planiranje „sajber požara“, kao i procjene „sajberspejs zajedničke municije“.

„Rajteon“, „Nortorp Gruman“ i „Lokid Martin“ — glavni proizvođači američkog odbrambenog naoružanja — nalaze se među kompanijama koje će se takmičiti za ugovor vrijedan 460 miliona dolara.

Izvor: Sputnik / Nezavisne

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

07.11.2015 16:54

Све државе које држе до себе и слободе свог народа у цијелом свијету улажу милионе долара за куповину и развој новог оружја а "Паметни" СРБи су своје тенкове и топове на предлог Међународне заједнице претопила у старо гвожђе. Најгоре од свега тога јесте чињеница да нико од "политичара" за ту издају земље није одговарао, а како стање сада стоји у СРБским државама без СРБства у себи највјероватније да нико никада и неће одговарати!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

08.11.2015 14:59

Znači na pomolu je još jedna ogromna pljačka poreskih obaveznika i još jedan u nizu propalih vojnih projekata USA. Trebali ste se manje baviti videoigrcama. Toliko je zanimljiv post da sam ga jedva uspio pročitati do polovine.

ODGOVORITE