Navodi Tužilaštva su politički pamfleti (VIDEO DOKAZ)

Uprava policije – CB Podgorica, podnijela je 25.oktobra krivičnu prijavu Višem državnom tužilaštvu protiv funkcionera Demokratskog fronta AndrijeMandića i Slavena Radunovića zbog posotojanja sumnje da su noć ranije izvršili krivično djelo – pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja tokom velikog narodnog protesta koji je razbijen prekomjernom i nezakonitom upotrebom sile od strane policije prema građanima.

Region 07.11.2015 | 16:40
Navodi Tužilaštva su politički pamfleti (VIDEO DOKAZ)

Tužilaštvo je u međuvremenu zatražilo da Administrativni odbor Skupštine Crne Gore ukine imunitet Mandiću i Radunoviću, kao i Milanu Kneževiću, takođe funkcioneru DF-a, koji se tereti za napad na službena lica prilikom policijskog razbijanja protesta od 17.oktobra i uklanjanja improvizovanog šatorskog naselja u kome su demonstranti boravili tri sedmice.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić zatražio je 30.oktobra da mu VDT dostavi činjenični osnov za krivično gonjenje predstavnika naroda, o čijem imunitetu treba da se izjasni Skupština odnosno njen Administrativni odbor. I, kako će se čitaoci nesporno uvjeriti nakon što uporede video zapis i podvučeni dio pisma zamjenika VDT, Krivokapić je umjesto činjeničnog osnova dobio potpuno izmišljenu informaciju kao ključni „argument“ za optužnicu odnosno skidanje imuniteta Mandiću i Radunoviću.

Naime, DT nedvosmisleno iznosi tvrdnju da su Mandić i Radunović zajedno sa ostalim poslanicima preskočili zaštitnu ogradu odmah nakon što je Radunović saopštio pred prisutnima „da se predsjednik Skupštine izgubio, da se ne zna gdje je on i da ga nije briga za njih, te da ima još deset minuta vremena, nakon čega nikakvu odgovornost ne preuzimaju, a odmah zatim, zajedno sa dijelom prisutnih poslanika preskočili zaštitne ograde i krenuli prema zgradi Skupštine Crne Gore “, čime su, tvrdi zamjenica VDT, kod demonstranata izazvali odluku da rušeći zaštitne ograde pređu u fizički napad na policiju koja je štitila prilaz zgradi…

A istina je, kako bjelodano dokazuje video zapis koji emtujemo, da se Mandić sa poslanicima DF-a u trenutku Radunovićevog obraćanja, kao i mnogo vremena prije toga, uveliko nalazio između pripadnika policije i građana, iza ograde, u dijelu gdje su bili policajci, gdje je i sam Radunović bio prije nego se našao za govornicom, jednako kao i predsjednik SNP-a Srđan Milić, poslanik Demosa Zoran Miljanić kao i nezavisni poslanik Obrad Gojković. Isto tako, snimak dokazuje da Radunović uopšte nije preskakao ogradu nakon obraćanja, već je ostao među okupljenim narodom, što do kraja raskrinkava nevjerovatne izmišljotine državnog tužilaštva.

Šef Kluba poslanika SNP-a u Skupštini Crne Gore i član Administrativnog odbora Aleksandar Damjanović, za IN4S kaže da je izvjesno da on i njegova partijska koleginica Danijela Danka Marković u tom skupštinskom tijelu neće glasati za oduzimanje imuniteta poslanicima DF-a.

„Imali smo priliku da se upoznamo sa sadržajem pisma VDT-a predsjedniku parlamenta. Stav SNP-a u Administrativnom odboru je jasan ; nikad nećemo glasati za skidanje imuniteta poslanicima kada se radi o političkim optužnicama, a u konkretnom slučaju je riječ o par exelenas političkoj optužnici. Uvijek smo za skidanje imuniteta poslanicima koji se bave organizovanim kriminalom, korupcijom i klasičnim kriminalnim radnjama. Međutim, za skidanje imuniteta izabranim predstavnicima naroda na bazi političkih pamfleta poput ovoga, nijesmo niti ćemo ikada biti – kazao je Damjanović.

Administrativni odbor razmatraće u ponedeljak zahtjev Tužilaštva za davanje odobrenja za pokretanje krivičnog postupka protiv poslanika Demokratskog fronta Slavena Radunovića, Andrije Mandića i Milana Kneževića. Njih trojica su najavili da se svejedno na imunitet neće ni pozivati.

O ocjeni težine „greške“ tužilaštva neka svjedoče čitaoci portala IN4S uvidom u dokument sa potpisom Višeg državnog tužioca Ljiljane Lakić koji objavljujemo, i istovremeno uvidom u video snimak sa protestnog skupa pred crnogorskim parlamentom od 24.oktobra ove godine.

Izvor: Informativni portal

Komentari / 0

Ostavite komentar