Tajm: Obračun Rusije i SAD u Siriji?

Iako se bore sa oružanim grupama koje ne poseduju sopstvenu ratnu avijaciju, i Rusi i Amerikanci poslali su oružje koji služi za borbu sa neprijateljskim letelicama, piše "Tajm". Moguće nesreće i greške u proračunima u planiranju operacija, mogle bi da dovedu do nesagledive tragedije, budući da obe vrste oružja ne služe za borbu protiv islamista na zemlji, upozorava američki magazin.

Svijet 07.11.2015 | 10:20
Tajm: Obračun Rusije i SAD u Siriji?

Šest aviona "F-15C" aviona koji služe za borbu sa protivničkim letelicama stigli su Tursku na nzahtev Ankare kako bi se obezbedio turski vazdušni proostor saopštila je američka avijacija. Iako se u saopštenju dodaje da će avioni služiti kao pratnja patrolama po turskom vazdušnom prostoru, velika je šansa da će štititi letlice SAD koje bombarduju položaje Islamske države u Siriji, ističe se u tekstu Tajma.

Ruski general rekao da će u Siriju biti poslat protivavionski raketni sistem, kako bi se predupredila svaka vrsta pretnje.

Američki magazin upozorava da najviše zabrinjava činjenica da obe vrste oružja ne služe za borbu protiv islamista. Dok je ruska vazdušna moć usmerena ka zapadnoj Siriji, američki bombarderi su koncentrisani na sever i istok zemlje.

Tajm smatra da bi moguće nesreće i greške u proračunima u planiranju operacija, mogle bi da dovedu do nesagledive tragedije.

Odluka američke mornarice da obori iranski putnički avion 1988. godine dovela je do gubitka 290 života, samo je jedan od takvih primera. Takođe jedna od tragičnih grešaka američke avijacije bilo je i uništavanje para borbenih helikopetra "crni soko" u Iraku 1994, kada je poginulo 26 ljudi.

Američki predsednik Barak Obama obećao je prošlog meseca da SAD i Rusija neće ratovati zbog Sirije. Ako je to slučaj, bilo bi mudrije držati takvo oružje kod kuće, zaključuje magazin Tajm.

Izvor: RTS

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ante

07.11.2015 09:53

Palite vise tu masineriju sta se ceka nestrpljiv sam.

ODGOVORITE
Name

hot spot

07.11.2015 10:22

Turska će biti uvučena u rat.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

07.11.2015 12:31

Оно што је био грађански рат у Шпанији прије почетка Другог свијетског рата то је сада грађански рат у Сирији, у којој Русија и земље НАТО пакта проверавају своју обученост, наоружање и спремност за коначни обрачун између Добра и зла, Истине и лажи. За СРБе би било најоаметније да се не мешају у сукобе велики и моћних сила јер нејаки у њиховом међусобном обрачуну обично први страдају!

ODGOVORITE