Koliko daleko može da ide "Šarli ebdo"?

Moskva je besna zbog karikature u francuskom satiričnom nedeljniku "Šarli ebdo", na kojoj je prikazana avionska nesreća u Egiptu, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. Ruski poslanici su zatražili da se "Šarli" stavi na listu ekstremističke literature.

Svijet 07.11.2015 | 21:57
Koliko daleko može da ide "Šarli ebdo"?

Magazin je na poslednjoj strani objavio šokantnu karikaturu na kojoj se vide kako delovi aviona i putnik padaju s neba na bradatog naoružanog čoveka u muslimanskoj odeći. Iznad crteža je napisano "Islamska država: Ruska avijacija pojačava bombardovanje". a drugoj slici nacrtana je lobanja među ostacima aviona i telima nastradalih putnika, koja govori o opasnosti letova sa ruskim niskobudžetnim kompanijama.

"U ovoj zemlji mi to zovemo jasno rečju - bogohuljenje. To nema nikakve veze sa demokratijom, samoizražavanjem ili bili čim drugim. To je čisto bogohuljenje" rekao je Peskov.

Peskov je rekao da je sa kolegama pokušao da pronađe karikature o novinarima magazina, koje su teroristi ubili, "ali nismo uspeli da ih nađemo".

"Da su takve karikature objavljene i one bi bile bogohuljenje ", naglasio je on.

Ruski poslanici su takođe izrazili nezadovoljstvo, pozivajući vladu da francuski nedeljnik stavi na listu ekstremističke literature i insistirajući da francuske vlasti reaguju i da se izvine.

Izvor: Beta

 

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

kiza

07.11.2015 09:28

Ako su oni predstavnici slobodne i demikratske evrope srpskom narodu nije potrebna takva Evropa

ODGOVORITE
Name

za betinog

08.11.2015 08:44

"Čoveka u muslimanskoj odeći"?? Halo "beta-ći",ne budali. Ovaj list zloupotrebljava slobodu mišljenja, to je bar jasno, vrijeđali su oni sve i svašta, neki su zbog toga i glavu izgubili, j* ga,tako je to u demokratiji

Name

Mehmed

07.11.2015 11:09

Nije smetalo kada su Poslanika s.a.v.s. vrijedjali, smijao se cijeli "demokratski" svijet...

ODGOVORITE
Name

pravoslavac

07.11.2015 11:51

E muhamede nije to bio demokratski svijet to je zapadna demokratija to je razlika gdje si vidio da u pravoslavnim zemljama tako nesto objave razmisli malo mi postujemo sve religije i njihove poslanike sem onih koji su zadojeni zapadnom demokratijom.

Name

Nebojsa

07.11.2015 12:32

Mehmede, nisi u pravu. Mnogi su Srbi reagovali i tad , sto javno sto u svom okruzenju.

Name

Senad

08.11.2015 08:10

Koliko god muslimani imali rezerve prema SPC u nekim drugim situacijama, u slučaju Šarli Ebdoa se sjećam da su javno osudili šprdnju sa Poslanikom s.a.v.s. To ipak nije glavni razlog zašto se ja gnušam na ovu šprdnju sa lobanjama nedužne djece koje padaju po Sinaju.

Name

Dragan

08.11.2015 08:31

Mehmede, kao Srbin nemam ništa protiv Alaha. Nemam ni protiv onih koji ga tumače na lijep i ljudski način. Ali imam protiv onih koji se krijući iza Alaha rade monstruozne radnje, a imaju podršku priličnog broja muslimana.

Name

Михаило Микић

07.11.2015 12:42

"Шарли ебдо" може да иде у својим провокацијама далеко даље него што људски ум може да замисли. Зато би за Русију било најбоље да се не осврће на његове провокације већ са Божијом помоћу што прије победоносно да заврше рат против муслимански екстремиста и терориста окупљених у ИД коју подржавају испод жита земље НАТО пакта. Прекид рата и успостављање праведног мира у исламском свијету био би највећи дар за муслимане и цијело човечанство!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

07.11.2015 17:23

Slažem se. Ove blago rečeno psihopate mogu ismijavati samo sebe i one koji kupuju njihov list. Ovo je samo još jedan u moru dokaza koliko je trulo i bolesno zapadno društvo. Doći će đavo po svoje, prije ili kasnije na jedan ili drugi način. Već je počeo. Šteta što nisu bili svi kada je ona bomba bacala njihove djelove tjela na sve strane. Ovo je prvi put da nekome poželim nešto ovako. Zašto bar nisu pogledali fotografije one male djece? Za ovaj ljudski šljam još nije izmišljena prava riječ.

Name

Farmerke,kablovska pa cola

08.11.2015 09:11

Sarli Ebdo predstavlja slobodnu Evropu I nama Srbima (a I drugima) je upravo takva potrebna.Zasto?Sta nam porucuje karikaturista?Ruska drzava nije u stanju ili ne zeli radi uticaja odredjenih interesnih grupa uvede red u avionskom prometu radi cega ljudi ginu.Takodjer takva drzava zeli da sredjuje situaciju u drugim drzavama.U “sredjivanju” cesto ginu civili medjutim Peskov a ni drugi poslanici se radi toga ne uznemiruju vec hoce list koji im sluzi kao ogledalo da proglase ekstremnim. Inace Rusija je drzava as najvise avionskih nesreca.Mislim da bi Peskovu bilo bolje da se zabavi problemom povecanja sigurnosti u saobracaju, a ne da napada jednu karikaturu.Zahvaljuci zapadnim idejama jednakosti,slobode (misljenja) mi mozemo na kompjuteru koji je zapadni proizvod da slobodno kazemo svoje misljenje sto je opet zapadni proizvod.

Name

Re farmerke

08.11.2015 15:16

... Koji si debil. Ne znam šta imaš umjesto mozga ako ikako nešto imaš.

Name

Bole

07.11.2015 18:36

Nije bezbjedno putovati sa avionima Francuske firme Airbus. Cudo je što ovi iz Šarli-ebdoa nisu odavno svi poubijani. Taj degutantni časopis je oružje "Zapada".

ODGOVORITE
Name

Dusko

07.11.2015 19:14

Sarli Ebdo je provokatorsko-masonsko finansirano s***e od casopisa, ciji je cilj sirenje provokacija i mrznje u Evropi. A ko su njihovi finansijeri i koje su nacije svi to dobro znaju.

ODGOVORITE
Name

Profesionalci

07.11.2015 21:02

Bravo na objavi karikatura to je novinarstvo . Vecina pisanih medija u Srbiji ih nije objavila sto je za mene neprofesionalno.

ODGOVORITE
Name

dr

08.11.2015 08:12

Ajd pametna glavo objasni a zašto ne objaviše karikature kad su pobijeni zaposleni u tom listu od strane one dvojice Muslimana?

Name

mile dodrk

08.11.2015 06:19

Vidjece francuzi za par godina ko ce vladati francuskom original francuza je sve manje a crne rase vise vidi se u njihovoj reprezentaciji ko ce vladati francuskom zivi bili pa vidjeli necemo dugo cekati l.p.

ODGOVORITE