Anonimusi napravili haos u Londonu

Na hiljade protestanata okupilo se sinoć u samom centru Londona, na velikom protestu pod nazivom "Marš milion maski", koji već godinama organizuje haktivistička grupa Anonimus.

Svijet 06.11.2015 | 10:13
Anonimusi napravili haos u Londonu

Protestanti su se okupili ispred Bakingemske palate, a deo njih je otišao prema sedištima Konzervativne stranke. Sa belim maskama na licima uzvikivali su "Jedno rešenje - revolucija" i "Čije su ulice - naše ulice".

"Mi smo videli zloupotrebe ove i prethodne vlade, mi smo videli dolazeće uništenje brojnih civilnih sloboda koje su nam drage, mi smo videli nastojanje da se internet pretvori u još jedan deo države nadzora, mi smo videli vladino nepoštovanje migranata, siromašnih, starih i nemoćnih, mi smo videli glavni grad u kojem su profit i pohlepa nekolicine stavljeni ispred potreba mnogih i mi kažemo dosta", poručili su organizatori protesta.

On je prvenstveno bio usmeren na zakonske predloge koji jačaju ovlašćenja obaveštajnih službi i traže od kompanija koje nude uslugu pretraživanja interneta da čuvaju podatke o posjećenim stranicama 12 meseci.

Ubrzo nakon okupljanja došlo je do prvih nereda. Nekoliko učesnika pokušalo se probiti prema Vestminsterskoj palati, ali ih je policija uspela zaustaviti. Gađali su policajce bocama i petardama, a prema pisanju britanskih medija, zapaljen je i jedan policijski automobil.

Uhapšene su tri osobe, a nekoliko ih je povređeno.

Izvor: Novosti

 

Komentari / 0

Ostavite komentar