"Ne članstvu Kosova u Unesku" - ugašen

Studentska kancelarija u Kosovskoj Mitrovici otvorila je u sklopu kampanje "Ne članstvu Kosova u Unesku" profil na Instagramu, ali je on ubrzo zatvoren, jer su slike o spaljenim i uništenim srpskim crkvama okarakterisali kao "uznemirujuć sadržaj".

Region 05.11.2015 | 22:55
"Ne članstvu Kosova u Unesku" - ugašen

Kako je rekao Nemanja Biševac, jedan od studenata koji vode ovu kancelariju, profil na Instagramu im je ugašen uz objašnjenje da su postavljali slike uznemirujućeg sadržaja.

- Rečeno nam je da postavljamo slike koje su uznemirujuće, a mi smo samo postavili istinu - paljenje srpskih crkava i manastira, svetinja, uništavanje spomenika, grobnica i tako dalje - kazao je Biševac.

U okviru kampanje "Ne članstvu Kosova u Unesku" koju vodi studentska kancelarija u Kosovskoj Mitrovici, za nedelju dana prikupljeno je 130.000 potpisa online peticije na društvenim mrežama.

Biševac je u izjavi Tanjugu rekao da im je cilj da prikupe 200.000 potpisa do 9. novembra, kada se očekuje glasanje o predlogu za članstvo "Kosova" u Unesko na Generalnoj konferenciji te organizacije.

- Trudimo se na svim društvenim mrežama da aktiviramo ljude da potpšiu peticiju - rekao je Biševac.

Onlajn peticija, deljenje slika i video-materijala po društvenim mrežama je samo deo aktivnosti u sklopu studentske borbe protiv prijema "Kosova" u Unesko, pa su tako studenti iz ove kancelarije preduzeli i konkretnije korake - uspostavljanje kontakata sa medijima i zvaničnicima delegacija Uneska, njihovim ambasadama u Srbiji i BiH, kojima su slali pismo i svedočanstava o stradanju srpske kulturne baštine na KiM.

On je rekao da odgovore jošš nisu dobili, ali da su na primer neki mediji u Keniji preneli vest o akciji studenata protiv prijem "Kosova" u Unesko, jer su se pored ambasada studenti obraćali i medijima u državama koje će glasati na Generalnoj konferenciji Uneska.

Studentska kancelarija koja vodi kampanju "Ne članstvu Kosova u Unesko" u Kosovskoj Mitrovici počela je sa radom 29.oktobra.

Kancelariju vode studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, a pridružili su im se i studenti univerziteta u centralnoj Srbiji, u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

05.11.2015 19:18

Тако је у ДЕМОНократији. Шиптари могу некажњено да пале и руше СРБске цркве и манастире а СРБи то не могу јавно да кажу. Добар изговор за нерад. Зато отворите други профил у Београду или РС!

ODGOVORITE