U jami Radača pronađeni ljudski posmrtni ostaci

Ovlaštene službene osobe, koje po nalogu Tužilaštva BiH, provode ekshumaciju na jami Radača, pronašle su posmrtne ostatke, na dubini od oko 50 metara.

Bosna i Hercegovina 03.11.2015 | 14:12
U jami Radača pronađeni ljudski posmrtni ostaci

Pronađeno je više kostiju i posmrtnih ostataka, uključujući kosti lobanje, vilice i druge kosti ljudskog porijekla.

Posmrtni ostaci biće proslijeđeni na dalju identifikaciju i forenzičku obradu, radi utvrđivanja identiteta osoba kojima pripadaju.

Po nalogu Tužilaštva BiH, duži vremenski period, vrši se ekshumacija u jami Radača, jer postoje informacije da se u jami nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava srpske i bošnjačke nacionalnosti, stradalih '92,'93 i '95. godine.

Rad na ovoj ekshumaciji otežava situacija na terenu, jer se radi o izuzetno dubokoj prirodnoj jami, u kojima su prema prikupljenim dokazima, bacana tijela žrtava, koja se nalaze na velikoj dubini, posuta zemljom i betonom, a potragu otežava i prisustvo neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava, pa se radi o vrlo teškoj lokaciji za proces ekshumacije, u kojem učestvuju i alpinistički timovi policijskih agencija.

Tužilac i stručni saradnici, iz Posebnog odjeljenja za ratne zločine, u proteklom periodu su koordinišući proces ekshumacije, na terenu proveli više od 100 dana, po svim vremenskim uslovima.

Proces ekshumacije, kojim koordinišu tužilac iz Posebnog odjeljenja za ratne zločine, a u kojem učestvuju predstavnici institucija za traženje nestalih, ljekar sudske medicine, kao i predstavnici policijskih agencija, intenzivno se nastavlja i dalje.

Izvor: N1

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Duje.

03.11.2015 19:05

KAD ĆE KRVNICI IZAĆI PRED LICE PRAVDE?

ODGOVORITE