Federer: Novak zaslužuje sve rekorde

Rodžer Federer smatra da najbolji teniser sveta Novak Đoković zaslužuje rekorde koje drži.

Svijet 03.11.2015 | 07:50
Federer: Novak zaslužuje sve rekorde

Srpski teniser u ponedeljak je postao peti teniser u istoriji kada su u pitanju nedelje provedene na prvom mestu ATP liste.

Đoković je upravo počeo 171. nedelju na čelu svetskog tenisa, prestigavši tako Džona Mekinroa.

Federer, koji sa 302 nedelje drži apsolutni rekord, kaže da je srpski teniser izabrao sopstveni put do vrha i da već sada ima neverovatnu karijeru.

„Mislim da je neverovatno to što Novak uspeva da uradi u poslednjih nekoliko godina, u stvari tokom cele karijere. Svi imaju različit put do vrha i on je to uradio na svoj način. Nikada nije lako ostati na vrhu. Morate da nastavite da pobeđujete i upravo to on radi, iz nedelje u nedelju. On apsolutno zaslužuje sve rekorde koje drži u ovom trenutku“, smatra Federer.

Đoković je prvi put postao najbolji igrač sveta 4. jula 2011. godine kada se plasirao u finale Vimbldona. Od tada ima neverovatan skor 353-42 i od tada je osvojio 39 od 57 trofeja. Osvojio je devet od odigranih 20 Gren slemova, a u šest navrata je poražen u finalu. Takođe, u tom periodu osvojio je 20 od mogućih 40 Masters titula (157-19).

Legendarni Džimi Konors, koji je četvrti na večnoj listi igrača koji su proveli najviše vremena na prvom mestu, oduševljen je Đokovićem.

„On igra drugačije od ostalih, što je dobro videti jer će ostali momci morati da promene svoju igru kako bi ga sustigli. Postavio je lestvicu i sada ga svi prate. Prvo je bio Rodžer, onda Rafa, a sada je tu Novak i ostali ga jure. Dobro je kada znate da ste svima meta. Ja sam voleo taj osećaj. Deluje mi da je isti slučaj i sa Novakom. On podiže nivo igre svaki put jer poznaje dobhro svoje protivnike. Ne plaši se da svaki put rizikuje jer igra mnogo mečeva. Što više igrate, smanjuju vam se šanse za pobedu, posebno kada je konkurencija velika. On prilično dobro to kontroliše“, smatra Konors.

Novak sa oduzetih 1.000 bodova pred start Mastersa u Parizu ima 7.535 bodova više od drugoplasiranog Rodžera Federera. Ove godine ostvario ej skor 73-5 uključujući i neverovatnih 27-1 na Gren slemovima i 34-2 na turnirima Masters serije. U prestonici Francuske ima priliku da postane prvi teniser koji je u jednoj godini osvojio šest Mastersa.

Džon Mekinro je ostao iza Novaka na šestom mestu večne liste. Legendarni američki teniser oduševljen je činjenicom da srpski teniser stalno napreduje.

„Ja sam napravio grešku kada sam bio prvi jer sam čekao da vidim šta će ostali uraditi i onda se prilagođavao. Umesto toga trebalo je da nastavim da radim još napornije i dodajem nove stvari u svoju igru. Jedna od stvari koje veoma poštujem kod Novaka je da on uvek pokušava da unapredi svoju igru. Ove godine je bio malo agresivniji na riternu i išao je na mrežu sa malo više rizika. Tih dodatnih 5% prave ogromnu razliku u odlučujućim trenucima protiv Federera ili Nadala. Video sam mnogo sjajnih stvari kod njega, ali nisam taj visok nivo i konstantnost. Ovo je jedna od najneverovatnijih godina od kako ja pratim tenis. Prosto je neverovatno koliko je bio konstantan. U ovom trenutku je kao ljudski zid“, kaže Mekinro.

Nedelje na broju jedan:

1. Rodžer Federer 302
2. Pit Sampras 286
3. Ivan Lendl 270
4. Džimi Konors 268
5. Novak Đoković 171
6. Džon Mekinro 170
7. Rafael Nadal 141
8. Bjorn Borg 109
9. Andre Agasi 101

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar