"Kazniti svakog ko napadne novinara"

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini zatražila da se novinarima obezbijedi da bez straha obavljaju svoj posao, a da oni koji ih napadaju budu privedeni pravdi.

Svijet 03.11.2015 | 07:40
"Kazniti svakog ko napadne novinara"

"Napadi na novinare nisu samo napadi na žrtve, već na slobodu izražavanja i slobodu medija", poručila je Mogerini povodom Međunarodnog dana za ukidanje nekažnjivosti zločina prema novinarima. Istraživanja pokazuju da manje od deset odsto napada na novinare širom svijeta uopšte stigne do suda, a procenat osuđenih počinilaca je još manji, zbog čega je 2. novembar proglašen danom za ukidanje takve prakse.

"EU očekuje od državnih vlasti da u potpunosti poštuju svoje međunarodne obaveze da efikasno, brzo i na nezavistan način istraže zločine protiv novinara i da obezbijede da se počinioci privedu pravdi, bez obzira da li iza njih stoji državni organi ili pojedinci", poručila je Mogerini.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Evropa 2015

03.11.2015 07:56

Tako i treba, novinari moraju biti zaštićeni u svakom pogledu, a ne da im životi budu ugroženi!!!

ODGOVORITE
Name

Miki

03.11.2015 08:00

Pusti snovi gosp. Mogerini...na Balkanu se malo toga rješava demokratijom i dogovorom, istorija bilježi načine rješavanja...

ODGOVORITE
Name

Pesimista sa pokrićem

03.11.2015 08:42

A kako predsednika kazniti..??!! Ima imunitet, a neće ni narod dati. Skočiće na noge i uglas povikati: ne ako boga znate, predsednik je to, kakav je takav je naš je, nedajte ljudi..

ODGOVORITE
Name

Realnost

03.11.2015 13:07

Kazniti svakoga ko napada navinare,a novinarima dati potpuno pravo da pljuju po kome god stignu i objavljuju razne neprovjerene informacije i iznose "bljuvotine" po onome ko im se iz nekog razloga nedopadne.

ODGOVORITE
Name

DULE NS

04.11.2015 12:14

NOVINARE ZASTITITI OBAVEZNO ALI JEL IDECA MOGU DA CITAJU STAMPU ILI ZA NJIG UGASITI SVE JER NEDO BO DA VITE NOVINE I GLEDAJU TV .

ODGOVORITE