Mnogi ne znaju: Srce Moskve je Beograd

Svaki veliki grad ima svoju istoriju koja ga čini posebnom, a velegrad kakav je Moskva svakako nije izuzetak, s tim što se istorija i samo srce ruske prestonice ne može zamisliti bez Beograda!

Svijet 02.11.2015 | 20:00
Mnogi ne znaju: Srce Moskve je Beograd

Naime, Moskva je grad sa živopisnom istorijom, ali ono što je veoma interesantno je da se strogi centar (prvi prsten) grada nalazi na mestu koji je nekada nazivan Beograd, tačnije Beli grad (Beli gorod). Naziv je dobio slično kao i srpska prestonica (sagradio ih je isti neimar) po belom zidu koji je izgrađen 1589. godine oko novopripojenog naselja koje se razvilo severno od Kremlja.

Bele peščane stene dugo su bile odlična odbrana od napada raznih neprijatelja, ali nisu nisu bile dovoljno čvrst materijal koji bi izdržao brojne napade osvajača i požare koji su pustošili Moskvu u više navrata tokom tog perioda.

Bukvalnom nestanku tih zidina doprinela je i činjenica da oni nikada nisu obnavljani ponovnom nadogradnjom kamenih blokova, već su popravljani isključivo drvenom građom. Takvo građevinsko rešenje uz česta nova oštećenja doveli su do toga da su kremaljski zidovi, sredinom 15. veka, po pisanju nekih zapadnjačkih, onovremenih putopisaca, izgledaju kao da su u potpunosti napravljeni od drveta.

Loše stanje zida dovele su do toga da imperatorka Katarina Velika odluči da u 18. veku da sruši zidine Belog grada i da prateći njihovu nekadašnju liniju zasadi drvorede, izgradi vrtove i formira moderni bulevarski poluprsten oko grada (poluprsten jer je ograničen rekom Moskvom).

Dakle, bele zidine su nestale, ali to ne sprečava Moskovljane da centar grada i dalje zovu Beograd.

Izvor: Kurir

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

sara

02.11.2015 19:36

Treba jos dodati da su Rusi oslobodili Beograd a ne Otpisani

ODGOVORITE
Name

re sara

02.11.2015 20:45

Koji su to grad osvojili Otpisani prije dolaska Rusa ali doci ce oni ponova....

ODGOVORITE
Name

Ja i Prle protiv

02.11.2015 20:50

Krigera. Kakvi Rusi.

ODGOVORITE