Švedska: Novac u gotovini izvan opticaja

Izgleda da je Švedska rešila da bude prva zemlja na svetu koja će svoje građane gurnuti u fascinantan, ali i pomalo zastrašujući eksperiment - život u državi bez gotovine.

Svijet 01.11.2015 | 13:00
Švedska: Novac u gotovini izvan opticaja

Ako vas put nanese u Švedsku znajte da je to mesto gde nije poželjna "prekomerna" upotreba gotovine jer može da se desi da vas neko prijavi policiji koja će vas uhapsiti pod optužbom da ste kriminalac, ili još gore, terorista.

Njihova logika je jasna - manje novca znači i manje oružanih pljački. Manje novca u opticaju ujedno je i pomoć državnoj blagajni jer se porezi utaje znatno lakše ako se usluge i robe plaćaju bez elektronskog traga, prenosi "Fajnenšl tajms".

Švedska kruna

Zbog svega toga banke u toj zemlji policiji prijavljuju građane koji koriste velike količine gotovine jer sumnjaju da je reč o teroristima ili kriminalcima.

Prema pisanju lokalnih medija, Švedska, koja je prva u Evropi uvela novčanice u službenu upotrebu, sada na putu da postane prva država koja će zabrani plaćanja gotovinom, jer nastoji da uvede plaćanje isključivo elektronskim putem.

Međutim, kod običnih građana se javila bojaznost da im u tom slučaju njihov novac neće biti u potpunosti na raspolaganj. Recimo u slučaju finansijske krize, oni neće moći da povuku novac iz banaka, što znači da moraju ili da ga potroše ili ostave bankama na raspolaganju.

Ova odluka je izazvala veliko ogorčenje i u ruralnim krajevima jer su im uklonjeni bankomati.

- Pojedini građani čuvaju keš u mikrotalasnim pećnicama jer ga banke ne prihvataju - izjavio je bivši šef policije u Švedskoj.

U međuvremenu, banke nastavljaju da prijavljuju policiji građane koji ne poštuju njihova pravila i koriste se velikim količinama gotovine.

(Blic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

tehno-napredak

01.11.2015 12:35

Šta se čudite uskore će i sex da ti propisuje doktor na recept,,neminovno je to a i tehnološki je napredno,,.Ugrade čip na polni organ i samo očitaju koji je organ došao u kontakt sa kojim, ako se ne podudaraju elektronski sa elektronskim vjenčanim listom eto robije za preljubu.GPRS će da te 24 sata prati ako si išao na veliko polje u prirodu eto ti kazne za uništavanje prirodne okoline.LJUDI SU NAJVEĆE BUDALE-DONESI BILO KOJI LUD ZAKON I ČOVJEK ĆE DA GA POŠTUJE.Neće da donesu zakon ograničenog finansijskog posedovanju po kome ne smeš imati novca na svim računima ukupno više od 12 prosečnih mesečnih primanja jer to više se može iskoristit za terorizam a ne da nam milijarderi uništavaju države finansirajući ratove obiju strana.I onako će BITCOEN elektronski virtuelni novac postat stvaran a svim tim virtuelnim novcima će zlato biti pokriće tako da je ovo ludost vijeka i propali projekat.Šta će kad dođe turista hoćel svakoga da privode ja luda majke mi.

ODGOVORITE
Name

Francuz

01.11.2015 15:20

Nevidjena diktatura ... kupis za 100 eura a oni ti naplate proviziju zato sto su platili sa tvojim parama i tako hiljadu puta u godini .. A jednom ako te ne smatraju korektnim zablokiraju ti racun sve dok ne dokazes da si dobar i poslusan nema jesti :(

ODGOVORITE