Putinov plan: Oteti Srbiju od EU

Rusija je odlučna da iskoristi migrantsku krizu koja razjeda EU da bi povećala uticaj u Srbiji do opasne tačke u kojoj za Srbiju ne bi bilo povratka na evropski put.

Srbija 01.11.2015 | 10:00
Putinov plan: Oteti Srbiju od EU

Proevropske snage u Srbiji se žale na pristup EU koji u srpskoj javnosti stvara percepciju stalnog uslovljavanja.

To su saznanja do kojih je „Blic“ došao od nekoliko dobro obaveštenih diplomatskih izvora u Moskvi, Briselu i Beogradu.

U tom svetlu izvor “Blica” iz Moskve ocenjuje jučerašnju neočekivanu izjavu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva da Evropska komisija traži od Srbije da odustane od sporazuma o zoni slobodne trgovine.

"Ruska diplomatija je, da tako kažem, nanjušila krv. Ako (nemačka kancelarka) Angela Merkel kaže da je “EU u krhkom stanju”, a (visoka predstavnica EU za spoljnu politiku) Federika Mogerini da EU preti raspad ako ne odgovori na izbegličku krizu, zar očekujete od Moskve da sedi skrštenih ruku? EU se više ne ponaša kao velesila i njeni lideri odišu nesigurnošću", kaže sagovornik “Blica”. "Evropo, ne guraj nas u ruke Rusiji".

Izvor “Blica” iz Vlade Srbije kaže da proevropskim snagama u Srbiji situaciju otežava pristup EU koji u srpskoj javnosti stvara percepciju stalnog uslovljavanja, kao i pojedini “nefer potezi EU”, kao što je mlaka reakcija na odluku Prištine da suspenduje Briselski sporazum. O tome je, inače, juče govorio i premijer Vučić.

"To vam je kao kad nastavnica simpatiše jedno dete u školi, a drugo baš i ne. I to koje simpatišu ižvrlja svašta po tabli, a onda nastavnica kazni obojicu ili ceo razred. Svi znaju da Srbija ispunjava sve svoje obaveze, samo jedan deo Briselskog sporazuma nije krenuo da se ispunjava, a to je zajednica srpskih opština", rekao je Vučić.

Ministar za trgovinu Rasim Ljajić tvrdi za “Blic” da Srbija ne mora raskinuti sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom.

"To je nemoguće. Svi sporazumi o slobodnoj trgovini, a Srbija ih ima sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom i Turskom, važe do trenutka dok Srbija ne uđe u EU" , poručio je Ljajić.

Analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je juče da takav odnos EU otvara prostor da se u Srbiji konstituiše stav da treba zauzeti oštriji pristup prema kosovskom pitanju, što onda i samu Vladu Srbije, koja je u osnovi evropski orijentisana, stavlja u političku medijsku nevolju.

Izvor „Blica“ iz Moskve kaže da je jasna poruka to što je Medvedev “preteću temu” sporazuma o slobodnoj trgovini pokrenuo dan po povratku Vučića iz posete Rusiji i razgovora sa Putinom.

Raskidanje sporazuma sa Rusijom za pet fabrika “Tarketa” iz Bačke Palanke značilo bi gašenje 2.000 radnih mesta.

"Sve ove fabrike žive od izvoza u Rusiju, pa bi stopiranje slobodne trgovine značilo i katanac na njihova vrata", ocenio je za “Blic” Nikola Pavičić, predsednik “Tarketa”.

Na sastancima u Moskvi Vučić je ruskoj strani jasno poručio da Srbija čvrsto ostaje na evropskom putu, mada se neće pridružiti sankcijama Rusiji. On jeste izrazio zainteresovanost za nabavku ruskog oružja, ali po fer ceni i bez uslovljavanja promene proevropskog kursa Srbije - kaže sagovornik “Blica”.

Izvor “Blica” iz diplomatskih krugova u Briselu kaže da su sve slabosti EU - na koje Rusija sada igra - isplivale tokom “šokantno neuspešnog” samita EU o izbeglicama, održanom prošle nedelje u Briselu.

"Raspad je blaga reč. Slovenački i hrvatski premijer su se svađali; bugarski je otvoreno rekao da ga izbeglice “ne zanimaju” i da ne zna ni zašto je pozvan. A (mađarski premijer Viktor) Orban je čak demonstrativno čitao novine za vreme sastanka", otkriva ovaj sagovornik “Blica”.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je juče da Evropska komisija traži od Srbije da odustane od sporazuma o zoni slobodne trgovine koji su zaključile vlade Rusije i Jugoslavije 28. avgusta 2000. godine.

Medvedev je, kako prenosi Tass, rekao da je o nemogućnosti istovremenog učestvovanja u dve zone slobodne trgovine razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Sada kada se Srbija sprema da stupi u EU, EK traži da se od tog sporazuma odustane. Naše bojazni su u potpunosti osnovane" rekao je Medvedev.

Medvedev je podsetio Ukrajinu i Moldaviju na nemogućnost istovremenog učestvovanja u zonama slobodne trgovine EU i Zajednice nezavisnih država, ukazujući na to da se pojavljuje pretnja reeksporta robe iz evropskih zemalja kao ukrajinske i moldavske.

Za ublažavanje te pretnje, kako je naveo, Rusija će sprovoditi određene zaštitne mere.

Izvor: Blic

 

Komentari / 42

Ostavite komentar
Name

mislim

01.11.2015 09:20

A sta imamo mi to Rusko Osim gasa pa i ekseri su njemacki gdje su ruske masine ili bilo sta Osim sto bi nam prodali stare avione.

ODGOVORITE
Name

ti mislis,

01.11.2015 10:33

Ti mislis da ,mislis' ali nista ne mislis.

Name

ahahha

01.11.2015 11:16

Aahhahah

Name

Rookie

01.11.2015 12:47

Sve oko Srbije Nato a ona sama ruska. Čim zahlade odnosi blago nam.

Name

NJEMACKA

01.11.2015 13:51

RUSI ni sami sebi nemogu pomoci a da pomognu nama BUDALASTINA

Name

вук

02.11.2015 13:24

Teшко нама са оваквом индустријом и корупцијом. Мислим целокупном српском корпусу. Ни ЕУ , још мање Русија нам неће помоћи да се овај хаос који је захватио земљу ријеши, а друго они то и не умији, нити их значајније интересује. Овде су слуге и владари одређени. Просјечни Руси живе веома лоше захваљујући сличном принципу приватизације, наравно остали су сила још од совјетског савеза и нису имали таква разаранја каква смо ми, а богами ни пљачка државе им није била равна нашој те могу нешта у некој будућности и очекивати, аз а нас овдје нема наде и само кука и мотика би могли направити некакву промјену. Какву и то је упитно?

Name

Jutro

01.11.2015 09:22

Ma kakva evropa, to je ispricana priča! Okrenuti se Rusiji, dati joj uslove u čemu da pomogne, od investicija, naoruzanja itd.

ODGOVORITE
Name

Onda

01.11.2015 09:59

I onda dovidjenja RSu

Name

Max

01.11.2015 10:24

Kojoj drzavi je Rusija pomogla a da nije gledala svoju korist,isto ko za nas kredit pa opet kod amera trzi pare jer su nas Rusi ostavili

Name

Igor iz Svedske

01.11.2015 10:42

Naravno majci Rusiji dati sve pa da mogu da vas prodaju po vecoj cijeni. Kad su bili kfor prvi su preko noci poblegli iz Republike Srpske na Kosovo. Srbi dragi ne vole vas rusini nimalo to je samo prica s vi njih volite jer niste bili u istocnom bloku. NIKO OD NJIH NIJE PRIJATELJ. Svi gledaju samo sebe a da narod gaze. Vec ste zaboravili kako su trgovali oko UN deklaracije da se u bosni desio genocid. Nemojmo se zalihetati. Za me fasisticka njemacka je usto sto i Staljin koji je 20 miliona pobio svog naroda. Isti su. Bili su saveznici i podjelili Poljsku 1938 sto je 2 godine pre rata. Jedino sto su ih njemci napali i osakatili pa nisu tad napravili invaziju... ali jesu posle 5 godina ubijali i terorisali istocnu europu. Pitajte se sto sve i jedna zemlja istocnog bloka ih mrzi. Jer znaju sta su Rusi. Nikom ne vjerum. I nikovas ne voli nego gleda kako da vas iskoristi.

Name

Poruka

01.11.2015 11:41

A kome su Amerikanci pomogli a da ga nisu ojadili i moralno i materijalno?

Name

Igor

01.11.2015 11:56

Odratovao sam citav rat za RS odskoro zivim u Belgiji. Evropa ,nesmetan rad i put ljudi je jedina sansa za taj napaceni narod. Ima i druga solucija a to je da se radi kao u Izrselu ali za to nas narod i vlast nisu spremni sa glavama . Ako Rusija "pomogne" a mi prihvatimo procicemo kao u 1. Svjetskom ratu. Pobijedicemo, prezivjecemo ali ce nas biti manje i povratka nema. NESTAJEOMO KAO NAROD I ZBOGOM ! BIOLOGIJA JE NEUMOLJIVA.

Name

Михаило Микић

01.11.2015 17:30

ОДГОВОР Игору. Тачно је твоје сазнање да је Совјетски Савез У савезу са нацистичком Њемачком двије седмице после Хитлеровог напада на Пољску придружио се њемачким освајањима и подјели Пољске и тако дао свој допринос отпочињању Другог свјетског рата. За ту повјесни истину мало историчара зна, а они историчари који за ову истину знају по налогу комунистичке партије морали су Стаљина да правдају његовом мудрим куповином времена и другим комунистичким лажима и глупостима. Права истина се налази у чињеници да је Стаљин веровао Хитлеру, и зато је Совјетски Савез у време међународне изолације прве земље социјализма годинама сарађивао са нацистичком Њемачком, јер комунизам, нацизам и фашизам су политичко Свето Тројство са различитим политичким идеологијама које се међусобно привлаче због тога. Ту истину СРБи су свијету објавили кроз књигу учитељице РАВНОГОРКЕ Милке Р. "Комунисти и фашисти једно су те исто." Да Хитлер није по наговору тајних владара из сенке напао Совјетски Савез данас би карта свијета другачије изгледала. У борби против нацифсшизма Совјетски Савез је поднио и дао највише људски жртава које се данас омаложавају од земаља Запада. Међутим није истина да је Стаљин побио двадесет милиона људи. У ту бројку непријатељи комунизма су урачунали пет милиона украјинаца који су помрли од глади после Првог свјетског рата, жртве комунистички прогона или лијевих скретања и жртве Другог свјетског рата које су принесене од стране Совјетски грађана на Олтар Отаџбине у борби против Хитлера. Одбраном Стаљинграда Совјетски Савез је сломио војну силу Њемачке и њезини савезника а Енглеска и Америка су после отварања Другог фронта У Европи покупили само кајмак од великог труда и жртава Совјетског Савеза. Током 1975-76 године у ЈНА где сам тада био на одслужењу војног рока су одржавана предавања о доласку Јосипа Броза Тита на чело КПЈ и доприносу Совјетског Савеза радничкој побједи у свијету. Предавања су држали највиши официри ЈНА и она су била обавезна за војнике и старешине. На политичким предавањима обично су војници спавали или У најбољем случају сремски па међу њима сам и ја речено народно куњао и једним увом слушао шта неки генерал из Сарајева прича о Совјетском Савезу. Пошто је он своје предавање прекидао постављајући питања својим "добровољним" слушаоцима и покушавао тако да нас задржи будне решио сам да пажљиво слушам његове комунистичке бљувотине и да се осветим њему у име свих војника што нам он својим постављањем питања није дао да мирно спавамо. Када је генерал упитао "другови официри и војници јели вам јасно колико је велике жртве Совјетски Савез поднео у борби против Хитлерове Њмачке за слободу цијелог човјечанства" ја сам се дигао и преставио и казао да ми није јасно са којом је војном силом Совјетски Савез у савезу са нацистичком Њемачком напао Пољску и тако отпочео Други свјетски рат. У сали је неколико тренутака завладао тајац и апсолутна тишина дог генерал збуњено није одговорио "да незна, да је предавање завршено а ја да се јавим на рапорт своме старешини". Зато ми је драго чути да још увијек има људи којима је стало до историјске истине оваквом каква она заиста јесте а не само оваквом какву смо "истину" ми учили у школама слушајући приче својих професора о седам партизански офанзива које су биле у ствари седам партизански бежанија испред Нијемаца и други окупатора наше земље!

Name

RE

02.11.2015 07:30

Pa kada si tako pametan idi Rusima ,

Name

бијељина

01.11.2015 09:48

Браво Путине!

ODGOVORITE
Name

Re.bijeljina

01.11.2015 09:54

A o cemu Bravo.

Name

NJEMACKA

01.11.2015 13:49

A SVI U NJEMACKOJ ZARADUJU ZA HLJEB IZ SRBIJE

Name

VRS RVI

01.11.2015 09:51

Ne znam šta ovaj Vučić radi. Da li umije logično razmišljati. Vuče Srbiju u propast uporno udarajući glavom u zatvorena vrata EU, broda koji tone. Svi vide da nove članice služe samo za izrabljivanje pogotovo pravoslavne države. Pogledajte Rumuniju, Bugarsku i Grčku. Svim silama udara glavom u zatvorena vrata onih koji su svojom "demokratijom" sravnili skoro svu Srbiju ubijajući čak i djecu od 3 godine. Oni koji su praktično Srbiji oteli Kosovo a sada hoće da unište najveće srpske svetinje. Oni koji nisu uspjeli da proguraju rezoluciju o Srebrenici...Alternativa je uvezivenje sa najmoćnijom držvam na svijetu, ekonomski i vojno, obezbjeđivanje sigurnosti i pružena prijateljska ruka. Jednostavno perspektivna budućnost. Nije Srbija toliko važna kao što Vučić misli. Ne znam kako je to zaključio. Ne znam kako izgleda ta Vučićeva politika ali ovo može samo "retardiran" čovjek da uradi.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

02.11.2015 03:07

Što ne ideš u Rusiju, je'l ti neko brani? Više ćeš srba naći u jednom neboderu u Beču ili Minhenu, nego u vascijeloj slavnoj RUSIJI!!! Prvi ti imaš familiju po Evropi, trebao bi im predložiti da se sele u Rusiju. Baš me interesuje šta bi ti odgovorili... Mene bi moji vjerovatno poslali u p.materinu, ako ne i štocem me odvalili. Treba trgovati sa svima, gdje god se može koji dinar uzeti, ali se stavljati pod rusku komandu??????? Jesi'l ti RVI u Mali mozak???

Name

Osvit

01.11.2015 10:01

Srbija terotijalno i civilizacijski pripada Evropi,a zbog duhovnih veza i istorijskih odnosa,pa i ekonomskih veza koje danas ima ne smije dovoditi u pitanje odnose sa Rusijom.Sve diplomatske napore treba usmjeriti ka tome da se i Evropska Unija i Rusija uvjere da je prijateljski odnos i prema jednima i drugima jedini moguci izbor Srbije danas i da u slucaju eskalacije sukoba izmedu Rusije i EU Srbija nece izlaziti iz okvira neutralnosti.Takoder Srbija mora da jasno stavi na znanje Eu da postuje i da ce postovati dogovore koje je postigla pod pokroviteljstvom Eu,ali isto tako da nece tolerisati neprovodenje tih odluka od strane drugih i da bilo kavih ustupaka u daljnim pregovorima sa Albancima sa Kosova nece biti i da ce obustaviti sve pregovore dok se ne implementiraju postojeci i da ocekuje od Eu da ukoliko se dogovori ne sprovedu suspenduje potpisani dogovor ostabilizaciji i pridruzivanju.

ODGOVORITE
Name

Budimo realni

01.11.2015 10:26

Mi smo malo cudan narod ovi sto su otisli 70 ih godina sto god su zaradili po svijetu svesu ulozili u kuce i sobe u kojima niko ne zivi odveli djecu da tamo rade za druge sad nam kriv Putin Evropa a kod nasi politicara je deviza skoluj posalji u svijet i oni ce slati ovamo pomagati i s kim se moze vladati samo sa glupim i siromasnim to traje sve vrijeme strani neprijatelj placenici

ODGOVORITE
Name

Kuk

01.11.2015 13:02

Šta školuj ovdje?? Pa pun je Beč i Grac naših studenata. Sad će još i srednje škole tamo upisivati.

Name

spartak

01.11.2015 10:32

Re. mislim ! Imamo vjeru, dusu I pravdu zajednicku ! Sa amerikom nemamo nista zajednicko kao I njemackom osim crne Istorije !

ODGOVORITE
Name

Za beograd

01.11.2015 13:07

Pa sa Rusima smo na putu da ponovimo tu crnu istoriju. Opet kontra zapada. Umorni smo kao narod da više prkosimo i ja sam za liniju manjeg otpora, Pa makar nam zapad lagao.

Name

Milan

01.11.2015 10:53

Da je Srbija pametna ne bi je ni trebalo otimati. Sama bi otišla sa Rusijom. Ljudi zovu. A ovi hoće da budu služinčad u uniji...

ODGOVORITE
Name

Re mislim

01.11.2015 11:03

Ne mislis ti glavom nego dupetom,bolje da imamo staro Rusko oruzje nego nikakvo vidis ako nisi slijep da Nato nauruzava siptare hrvate a od nas traze uz pomoc Vucica da unistavamo svoje naouruzanje

ODGOVORITE
Name

Puko

01.11.2015 11:11

A svašta čuj sad sa Rusijom. Veoma interesantno. Biće tu jos provala svašta...?

ODGOVORITE
Name

Re re mislim

01.11.2015 11:31

Dobro jutro gospodine i gdje ti zivis?? Ko trazi od Vucica da unisti naoruzanje i koje naoruzanje.Jeli vama poznato da je to davno unistano i stopito u Sartidu za vrijeme Tadica.Ameri odradili posao i kljuc u bravu.

ODGOVORITE
Name

Crni

01.11.2015 12:19

Nema kosti a hoće ubosti a ti Srbijo misli šta je to ? Pacov je to treba ga se čuvati

ODGOVORITE
Name

posmatrač

01.11.2015 12:46

Odmah na referendum i priključiti se Ruskoj federaciji postati jedna od federalnih republika, SPC odmah utopiti u Rusku pravoslavnu crkvu na čelu sa patrijahom Kirilom, uvesti rublju i to je to.

ODGOVORITE
Name

Re posmatrac

01.11.2015 13:22

E moj posmatrac, ni tebi nije lako,, puno citac Kurir i Informer definitivno, uhvati se lopate bilo bi ti bolje, nemas ti mozak za ove stvari ?

Name

Ранко75

01.11.2015 13:31

Ре Посматрачу свака част на коментару потписујем

ODGOVORITE
Name

za mislim

01.11.2015 13:46

Nista ti ne mislis pa jel bolji gas od Rusije ili bombe koje su nam bacili ista Njemacka i EU i Amerika

ODGOVORITE
Name

Cc

01.11.2015 14:02

Kakvo okretanje vi spominjete???? Srbija se nigdje i nikome okretati nece, ne interesuju nas ni EU ni Rusija, vec samo biznis i interes, zasto bi ulazila u EU kada gubi sporazum sa Rusijom, zasto vi isla u savez sa Rusijom, kada je okruzena sa EU...Srbija voli sve ljude sa lovom koji ce zaposliti ljude, ne bitno iz koje drzave...

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

01.11.2015 14:31

СРБија неможе вечито на двије столици сједити и она треба зато да одлучи са киме ће заиста пријатељ бити, са Мајком Русијом или земљама НАТО пакта које су СРБију недавно бомбардовали са бомбама напуњеним са осиромашеним уранијумом. Због тога имамо загађену воду, ваздух и земљу и народ ће због бомбардовања СРБски земаља Светог Саве које се спомињу у СВЕТОСАВСКОЈ Химни још деценијама болестан да се рађа и масовно да умире од рака и други болести. Живимо у времену престројавања када се многе земље и народи у цијелом свијету мјењају и групишу међусобно према својим интересима по националном програму којег имају. СРБија нажалост свог СРБског националног програма нема, а то значи да СРБија нема ни потребне планове за развој земље нити јасно одређеног политичког пута са којим може стићи до постављеног циља којег нема. Није довољно само казати да СРБија жели да буде независна и самостална попут Швајцарске. Она има веома јаку војску која гарантује њезину независност а СРБија нема. Зато је потребно на референдуму дозволити народу да искаже своје мишљење јер воља народа је одувјек била глас Божији. Ја сам сигуран да СРБски Народ и поред своје смућенисти до које долази због његовог испирања мозга још увијек умије здраво и логички да размишља да њему није мјесто на псеудохришћанском "трулом" Западу већ на Православном Истоку у заједници са другим Православним СЛАВЕНСКИМ НАРОДИМА. Народ не постоји због политичара већ политичари постоје због народа, и политичари ниси зато да намећу своју вољу народу већ да следе и извршавају вољу народа од којег зависи њихов опстанак или губитак власти која доноси многе привилегије које су недоступне обичном човјеку али такође и обавезе!

ODGOVORITE
Name

re mihajlo

02.11.2015 07:40

Pa Mihajlo reci onim svima sto zaradjuju za zivot na zapadu naka napuste i idu u majku Rusiju da zive i rade, da voze Ladu umjeto BMW itd.

Name

libertas

02.11.2015 18:54

Postovani Mihajlo¨¨Rado citam komentare na ¨¨BN¨¨portalu, vecina komentara je super,nekada mi je draze procitati komentare na tekst nego sam tekst. Ti si jedan od rijetkih koji bas davi o svakoj temi. Skrati o temama, shvaticemo te, toliko nismo glupi. Veliki pozdrav !

Name

Pametnjakovic

01.11.2015 15:19

Eu je cilj kroz nove clanice nova trzista.Vidite da jake ekonomije postaju jos jace a nama mrvice i sluzimo kao jeftina radna snaga. Nasih ima dosta rade po rusiji a srbija izvozi u rusiju.Neznam kolika je plata u Rusiji ali nerade nasi za 400 maraka ko kod nas sigurno.Ja sam da se Srbija kane EU i okrene Rusiji.

ODGOVORITE
Name

Serafim

02.11.2015 07:55

KAD GOD RUSIJA PONUDI Srbiji spas, Zapad i djavli, gospodari nasi, Srbiju strpaju u podrum da ne vidi Sunca ni mjeseca.

ODGOVORITE
Name

brzina

02.11.2015 08:55

Ni na istok ni na zapad govorio je nekad Tito...Danas je obični narod iscrpljen,siromašan,umoran i sluđen i možeš ga veslat bilo kuda...

ODGOVORITE
Name

bocko

02.11.2015 10:49

Pa baš nešto i ne vidim da je Srbija u Evropskoj uniji, pa ovako Rusi i ne mogu da je otmu od unije kad i nije u evropskoj uniji. Uvjek su dobro prolazile zemlje koje su znale da balansiraju i oko kojih su se borile velike sile. Problem je što naše budale ne daju narodu pare pa je narod bijedan i loše živi.

ODGOVORITE
Name

micko

02.11.2015 12:25

Ma neka otmu dacemo im i Dodika prida...

ODGOVORITE