Ruski avion pao zbog tehničke greške?

Prvi podaci istrage na mestu pada ruskog aviona pokazuju da se on srušio usled tehničke greške, rekli su bezbednosni izvori na Sinaju.

Svijet 31.10.2015 | 14:00
Ruski avion pao zbog tehničke greške?

Oko 150 tela, uključujući izgorele leševe, pronađeno je u prečniku od pet kilometara od mesta pada letelice, naveli su isti izvori, preneo je Rojters.

Avion je pao vertikalno, zbog čega su se veći delovi letelice zapalili, dodali su oni.

Egipatski zvaničnici su potvrdili da nema preživelih u padu ruskog putničkog aviona, koji se rano jutros srušio na Sinaju, izvestio je AP.

Avion "erbas A321", ruske aviokompanije "Kogalimavija", skraćeno "Kolavija", na letu od Šarm el-Šeika do Sankt Peterburga srušio se danas oko 100 kilometara od Ariša u Severnom Sinaju.

TV stanica "Al Arabija" javila je, pozivajući se na egipatske bezbednosne zvaničnike da je avion, u kome se nalazilo 224 putnika i članova posade, u potpunosti uništen.

Egipatski zvaničnici su danas potvrdili da nema preživelih u padu ruskog putničkog aviona, koji se rano jutros srušio na Sinaju, izvestio je AP.

U avionu "erbas A321" nalazilo se 214 ruskih putnika i tri Ukrajinca, saopštila je egipatska vlada.

Prema podacima egipatskog ministarstva za civilnu avijaciju, u avionu su se nalazila tri muškarca, 138 žena i 17 dece, starosti između dve i 17 godina.

Spasioci koji su stigli na mesto pada aviona izvukli su tela najmanje 100 ljudi iz olupine, izjavio je predstavnik egipatske bezbednosne službe.

"Mnogi su umrli u sedištima, vezani sigurnosnim pojasevima", rekao je on, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, avion se prilikom pada raspao na dva dela, a manji deo repa zapalio se i udario o veliku stenu.

"Izvukli smo najmanje 100 tela, a ostala se i dalje nalaze unutar (letelice)", dodao je on.

Avion "erbas A321", ruske aviokompanije "Kolavija", na letu od Šarm el-Šeika do Sankt Peterburga srušio se danas oko 100 kilometara od Ariša u Severnom Sinaju, naveo je TAS S.

TV stanica "Al Arabija" javila je, pozivajući se na egipatske bezbednosne zvaničnike da je avion, u kome se nalazilo 224 putnika i članova posade, u potpunosti uništen.

Vojni avioni su otkrili olupinu aviona u planinskom području, a 45 vozila hitne pomoći je usmereno na mesto nesreće, kako bi odnela mrtve i ranjene, saopšteno je iz egipatske vlade.

Nema naznaka da je avion oboren, naveli su izvori iz službe bezbednosti.

Na severnom Sinaju je već dve godine sedište ogranka Islamske države, koji su ubili na stonine vojnika i policajaca.

Portparol ruske vadzuhoplovne uprave Rosavijacija, Sergej Isvolski je jazao za agenciju Interfaks da je avion poleteo u 6.21‚ sat a da je kontakt sa njim izgubljen posle 25 minuta.

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je najdublje saučešće porodicama pogunulih u putničkom avionu, prenele su ruske agencije navode iz Kremlja.

Putin je naredio ministrima da smesta pruže pomoć familijama poginulih.

Egipatski vrhovni tužilac general Nabil Sadek naredio je istragu u vezi sa padom ruskog putničkog aviona.

On je forimirao tim tužilaca sa ciljem da odu na mesto nesreće i istraže delove aviona.

Rusko Ministarstvo pripremilo je tri aviona za spasavanje zbog rušenja ruskog aviona u Egiptu, saopštola je pres služba.

Ministarstvo je hitno organizovalo mobilna radnu grupu vladine komisije za pružanje pomoći prilikom nesrećih slučajeva i katastrofa, prenosi TAS.

Aerodrom u Larnaki na Kipru je saopštio da erbas A321 kompanije "Kogalimavije" nije tražio hitno seltanje na Kipru.

Ruska ambasada na Kipru proverava okolonosti pod kojima se dogodila nesreća.

Povodom nekih navoda da je avion ušao na teritoriju Turske, portparol turske vlade je saopštio da oni nisu dobili informaciju da je avion ušao u njihov vazdušni prostor.

Posle odlaganja potrage, zbog loših vremenskih uslova, eipatski spasilački timovi su locirali mesto pada u oblasti Hašana, koja je 35 kilometara južno od grada Al Ariša, na mediteranskoj obali Sinaja.

Pronađene crne kutije iz srušenog aviona, sutra Dan žalosti u Rusiji

Na Sinaju su pronađene crne kutije sa podacima leta ruskog putničkog aviona A321 koji se jutros srušio, javila je televizija Al Džazira, pozivajući se na bezbednosne službe Egipta.

Ruski predsednik Vladimir Putin je proglasio 1. novembar za dan žalosti u Rusiji, penosi TAS S.

Ruski istražni komitet je pokrenuo krivični postupak protiv aviokompanije "Kogalimavija" zbog toga što se njen avion, sa 224 putnika i članova posade srušio u Egiptu, rekao je portparol komiteta Vladimir Markin za rusku agenciju RIA novosti.

Postupak je pokrenut prema članu zakona "o kršenju pravila letenja i pripreme za njih."

Markin je precizirao da je reč i članu 263 Krivičnog zakona "Kršenje bezbednosnih pravila za kretanje i korišćenje vazduha, mora ili unutrašnjeg vodenog transporta."

On je dodao da je formirana grupa istražitelja i kriminalnih eksperata koja će otići u Egipat.

"Oni će raditi u dogovoru sa nadležnim organima, zajedno sa predstavnicima Egipta, u skladu sa normama nacionalnog i međunarodnog prava", kazao je Markin, prenosi Rojters.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Baćuška

31.10.2015 12:32

Nemojte više tražiti vraga, jer stradaju nadužni civili djeca.

ODGOVORITE
Name

Srbin

31.10.2015 12:51

Saucesce porodici i celoj bratskoj Rusiji.Ali mislim da iza ovog stoji NATO i pentagon.

ODGOVORITE
Name

Kekec

31.10.2015 13:21

Bozija kazna jer diraju Siriju

Name

Pocivajte u miru

31.10.2015 14:22

Sve zrtve neka pocivaju u miru,a ovi rusomrzci crknite u najvecim mukama

ODGOVORITE
Name

Crni

31.10.2015 18:28

Tehničke greške oni valjaju Srbiji .

ODGOVORITE