Analiza - video: Kako su propadali trofejni bh. klubovi…?!

Fudbalski klubovi Modriča Maksima, Leotar iz Trebinja, Brotnjo iz Čitluka, te Orašje do prije nekoliko godina osvajali su trofeje u Bosni i Hercegovini, a danas su trećeligaši, neki i dugogodišnji drugoligaši.

Fudbal 01.11.2015 | 16:40
Analiza - video: Kako su propadali trofejni bh. klubovi…?!

Fudbalski klubovi Modriča Maksima, Leotar iz Trebinja, Brotnjo iz Čitluka te Orašje do prije nekoliko godina su osvajali trofeje u Bosni i Hercegovini (BiH), a danas su trećeligaši, neki i dugogodišnji drugoligaši.

LEOTAR

Leotar je u sezoni 2002/03. bio prvak države, u prvom šampionatu u kojem su od nezavisnosti BiH nastupili i klubovi iz Republike Srpske. Nakon velike borbe sa sarajevskim Željezničarom, klub iz Trebinja je slavio, što mu je osiguralo i nastup u kvalifikacijama Lige šampiona u sezoni 2003/04.

Igrali su Trebinjci u prvom kolu sa Gravenmaherom. U Luksemburgu je bilo 0:0, a onda su u revašu na stadionu "Police" pobijedili rezultatom 2:0, golovima Dušana Kerkeza, nekadašnjeg "A" reprezentativca BiH. U drugom kolu Leotar je upisao poraze protiv praške Slavije u Trebinju (1:2) i Pragu (0:2).

I to su bili najslavniji dani u istoriji nekada stabilnog drugoligaša u fudbalski moćnoj bivšoj SFR Jugoslaviji.

Leotar je danas klub koji finansijski jedva preživljava. Njegova sudbina visi o koncu. Rezultatski, grčevito će se boriti da ne ispadnu iz drugog bh. stepena takmičenja, slabašne Prve lige RS. Popularni Leo je poslije 12. kola tek 10. sa bodom više od Vlasenice i dva više u odnosu na "fenjeraša" Mladost iz Mrkonjić Grada.

BROTNJO

Nekadašnji hit iz malog zapadnohercegovačkog grada Čitluka, Brotnjo je prvak BiH postao 2000. godine. Osvojili su senzacionalno titulu. U finalu tadašnjeg doigravanja za prvaka savladali su Budućnost iz Banovića.

Kao šampioni BiH Čitlučani su u sezoni 2000/01. igrali u pretkolu Lige šampiona kada su elimisani od litvanskog Žalgirisa. Bilo je 0:4 u prvom meču za Žalgiris, dok je na stadionu "Bare" Brotnjo slavio sa 3:0 i umalo napravio novo čudo, ovog puta na evropskom planu. I tu nije bio kraj slavnih dana Brotnja. Godinu kasnije ovaj tim izborio je pretkolo Kupa UEFA. Tada je od bh. predstavnika bio bolji norveški Viking (1:1, 0:1).

Nakon što je igrao i u lokalnim ligama, petnaest godina kasnije Brotnjo je član treće lige, odnosno Druge lige Federacije BiH, grupa "jug". Kako sada stvari stoje tu će i ostati i naredne sezone jer je nakon 12. kola treći sa 23 boda, pet manje od lidera Tomislava.

MODRIČA MAKSIMA

U vremenu u kojem je predsjednik Fudbalskog saveza BiH (FS BiH) bio pokojni Milan Jelić, nekada i predsjednik Republike Srpske, direktor Rafinerije nafte Modriča, kao i alfa i omega FK Modriča Maksima, ovaj klub je imao blistave trenutke.

U sezoni 2007/08. Modričani su postali prvaci BiH. Prethodno, u debitantskoj sezoni u bh. eliti, 2003/04. Modriča Maksima osvojila je Kup BiH, savladavši u finalu na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase - Koševo" banjalučki Borac, poslije izvođenja jedanaesteraca, rezultatom 4:2 (1:1).

U Evropi su igrali u jesen 2004. godine. Pobijedili su Santa Kolomu iz Andore u prvom pretkolu Kupa UEFA (1:0, 3:0), da bi u drugom izgubili od Levskog iz bugarske prestonice Sofije (0:5, 0:3).

Četiri godine kasnije Modričani su bili solidni i u pretkolu Lige šampiona. U prvoj rundi porazili su albanski Dinamo iz Tirane (2:1, 2:0). Zaustavljeni su u drugom pretkolu od danskog Olborga (1:2, 0:5).

Današnja realnost FK Modriča Maksima je, takođe, trećerazredno društvo. Član su Druge lige RS, grupa "zapad" i poslije 11. kola sa 25 bodova nekada popularni "uljari" su treći na tabeli sa dva manje od Sloge iz Doboja i Omarske.

ORAŠJE

U "propadanju" trofejnih klubova od samostalnosti BiH ne treba zaboraviti ni Orašje, osvajača Kupa BiH iz sezone 2005/06. U finalu su tada "labudovi" bili bolji u dvomeču sa Širokim Brijegom (0:0, 3:1). Igrali su potom u pretkolu Kupa UEFA i nisu se proslavili jer su ih slovenske Domžale deklasirale - 0:2, 0:5.

Orašani su godinama drugoligaši. No, za razliku od Modriče, Leotara i Brotnja od naredne sezone mogli bi se vratiti u Premijer ligu BiH. U Prvoj ligi Federacije BiH nakon 12 kola imaju dva boda manje od lidera Budućnosti iz Banovića.

VELEŽ I BORAC
U cijeloj priči gorku pilulu poslije ove sezone mogla bi progutati i dva velikana bh. fudbala, Velež i Borac. Na dnu su tabele (od 16 timova PL BiH ispada ih šest zbog smanjenja lige na 12 ekipa) i ne cvatu im ruže u ovoj sezoni. Mostarci i Banjalučani, vlasnici trofeja i iz SFR Jugoslavije (Borac i u šampionatima BiH) grčevito će se boriti za opstanak, a da li će stopama "trofejnih" iz manjih sredina biće poznato na kraju sezone...

Komentari / 0

Ostavite komentar