Uhapšeno 11 lica, prevarili 46 preduzeća

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je danas da je policija uhapsila 11 osoba zbog sumnje da su oštetili 46 preduzeća za skoro 26 miliona dinara.

Srbija 30.10.2015 | 17:15
Uhapšeno 11 lica, prevarili 46 preduzeća

Zbog sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i prevara uhapšeni su: I.P. (32), K.D. (47), J.K. (39), S.D. (43), M.M. (23), I.B.(33), P.B. (49), B.M. (36), I. R, N.T. (37) i M.S. (39).

Intenzivno se traga za dve osobe, a krivična prijava je podneta i protiv druge dve osobe, od kojih se jedna već nalazi na izdržavanju kazne.

Sumnja se da je I.P, putem oglasa pronalazila i kupovala registrovana i neaktivna privredna društva, a potom ostale osumnjičene registrovala kao odgovorna lica u tako kupljenim firmama, nakon čega je fiktivnim kompenzacijama i gotovinskim uplatama i isplatama uvećavala promet na računima, a sve u cilju lažnog prikazivanja boniteta i dovođenje u zabludu isporučioca robe.

Nakon toga, J. K, I. B, N. T, B. M. su kao formalni direktori privrednih društava, u saradnji sa S. D, P. B, K.D, I. R, koji su obavljali poslove komercijalista, kupovali različitu robu na odloženo plaćanje, pri čemu su kao garanciju plaćanja za preuzetu robu izdavali blanko menice, iako su znali da neće imati novčanih sredstava na računima firmi u vreme dospeća menice.

Time su privredna društva doveli i održavali u zabludi da će isporučena roba biti plaćena u celosti.

Osumnjičeni su robu prodali ''na crno'' za gotov novac koji su podelili po prethodnom dogovoru, čime su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 25.914.289 dinara, na štetu 46 privrednih društava sa teritorije Srbije, piše u saopštenju.

Izvor: Beta

Komentari / 0

Ostavite komentar