Supervizor pozvao političare na dijalog

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH i supervizor za Brčko Brus Barton sastao se danas s najvišim funkicionerima lokalne vlasti.

Bosna i Hercegovina 27.10.2015 | 17:32
Supervizor pozvao političare na dijalog

U fokusu razgovora bila je politička kriza i funkcionisanje ove lokalne zajednice nakon stavaljanja van snage budžeta za tekuću godinu i prelaska na privremeno finansiranje.

„S tačke gledišta OHR-a rješenje problema vezanih za budžet Brčko distrikta, kao i sva druga pitanja o kojima smo danas razgovarali su u dijalogu, a mi smo spremni da pomognemo i stojimo na raspolaganju lokalnoj vlasti u mjeri u kojoj oni ocijene da su naše sugestije neophodne", rekao je Brus Barton nakon razgovora s čelnim ljudima Skupštine i Vlade distrikta.

Povlačenje supervizije označilo je funkcionisanje distrikta u punom kapacitetu lokalne vlasti, podsjetio je gradonačelnik Anto Domić i naglasio da je, uz odgovornost na lokalnom nivou i dalje dragocjena i ovaj put iskazana podrška i pomoć OHR-a.

„OHR i supervizor i dalje pomno prate sva dešavanja u distriktu i uz iskazanu podršku lokalnoj vlasti traže od nas odgovornost za funkcionisanje u interesu građana što bi trebalo biti podstrek i za rješenje problema vezanih za budžet, ali i usvajanje Zakona o sukobu interesa, odluke o civilnim žrtvama rata, usaglašavanja pravnih normi s državnim zakonodavstvom, funkcionisanja JP „Luka", i drugim životno važnim pitanjima o kojima smo s gospodinom Bartonom razmijenili mišljenja", rekao je gradonačelnik Anto Domić.

O izlasku iz krize funkcionisanja vlasti nakon stavljanja van snage budžeta distrikta i prelaska na privremeno finansiranje, prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH je u odvojenom susretu pozvao na dijalog i predstavnike opozicije, a na novinarsko pitanje o eventualnom vraćanje ovlašćenja supervizije za Brčko, odgovorio da OHR nema takvih planova.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

1

27.10.2015 17:24

Marškuči.

ODGOVORITE