Đukanovićeva izjava demonizuje Rusiju

Pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov kaže da su izjave crnogorskog premijera Mila Đukanovića o umešanosti Rusije u proteste "potpuno čudne".

Svijet 26.10.2015 | 22:51
Đukanovićeva izjava demonizuje Rusiju

On je dodao da su te izjave deo postojeće navike da se Rusija demonizuje, prenele su ruske agencije.

"O njima mislimo isto što i vi - kao što ste sami rekli, to su sasvim čudne izjave (...) U svemu tražiti đavola i, pritom, nastaviti sa demonizacijom Rusije, to je čuvena zabava mnogih država", kazao je Peskov na pitanje novinara.

Pres sekretar Vladimira Putina je, istovremeno, izrazio očekivanje da će "prevladati zdrav razum i dominirati trezvene ocene", preneo je TAS S.

Ruska državna agencija podseća da je proteklog vikenda u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici, održana akcija protesta dela opozicije protiv Đukanovićeve politike, između ostalog, protiv stupanja zemlje u NATO.

Demonstranti su tražili Đukanovićevu ostavku i formiranje prelazne vlade i pokušali su da prodru u zgradu parlamenta, bacali petarde i flaše na kordone policije, posle čega su policajci upotrebili suzavac i "šok-bombe", podseća TAS S i dodaje da je u sukobu povređeno 15 policajaca i 24 učesnika protesta.

Ruski dnevnik "Komersant" navodi da bi uzimanjem u obzir poziciju Rusije prema nasilnom svrgavanju režima, bilo sada nelogično da ona pruža čak i moralnu podršku crnogorskim protestima.

"Sada, posle sukoba u Podgorici, od strane Rusije bilo bi nelogično pružati čak moralnu podršku protestima, uzimajući u obzir njenu ne jednom deklarisanu poziciju da je nasilno svrgavanje režima neprihvatljivo", navodi taj list u izveštaju iz Podgorice pod naslovom "Osujećen prevrat".

Đukanović je juče u izjavi za HRT rekao da je sproveden „pokušaj ugrožavanja ustavnog poretka Crne Gore s jasnom ambicijom da dođe do nasilne smene vlasti i revizije strateškog pravca državne politike Crne Gore“i da se želi poništavanje "rezultata demokratskog referenduma iz 2006. kako bi se eliminisala mogućnost da Crna Gora kao nezavisna država sama bira svoju politiku i da se, naravno, vrati u gravitaciono polje politika iz susedstva i s daljih adresa, koji ne samo da žele da upravljaju Crnom Gorom već i regijom“.

Na pitanje da li govori o Rusiji i pojedinim desnim strukturama u Srbiji, crnogorski premijer odgovorio je da u to nema nikakve sumnje.

„Jednako tako nema nikakve sumnje da je Rusija imala i da dalje ima aktivnu ulogu u organizaciji protesta protiv vlasti u Podgorici“, rekao je on a preneo je HRT na svom internet sajtu.

Izvor: B92

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bravo

26.10.2015 13:18

Slazem se

ODGOVORITE
Name

Hm,

26.10.2015 14:00

Rusi dakle ne dozvoljavaju da ih razni likovi koriste u dnevno-političke svrhe. Ne tjera Mila narod zbog Rusije nego što neće više da ga trpi. Koja sramota. A mislio je, da će u istoriji Crne Gore biti spominjan ka' neko ko je važniji od kralja Nikole. Nema od tog ništa jer Njegoš reče, "Al' tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetija!" Dakle, Njegoš ga uništi a ne Rusija.

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

26.10.2015 19:00

Ko jos uzima Milu za ozbiljno.Pa taj lik je vec bivsi.Haha ha ha .."demokratski referendum".. Kako moze biti negde demokratije gde jedan vlada ceo svoj zivot?

ODGOVORITE
Name

Milo

27.10.2015 07:10

On ima samo Da place u Sloveniji , i Albaniji koga jos ceni. Ne vole ga njegovi Crnogorci Pravoslavci, i sta dalje reci, Pravi fintu da udje u Nato da bi ga oni Branili a budala ko ce napasti Saku ljudi.

Name

zito

27.10.2015 18:22

Milo Đukanović slijepac , bijednik i muha ispod američkog repa !

ODGOVORITE