Analiza: Partizan u lovu na plejmejkera!

Pogled puca preko Atlantika, konačno se nazire kraj potrage za “svetim gralom“! Od leta 2012. godine kada su u Humsku stigli Francuz Leo Vesterman i Amerikanac Tori Tomas, crno-beli nisu umeli da pronađu adekvatno internacionalno rešenje na poziciji broj jedan.

Košarka 26.10.2015 | 00:00
Analiza: Partizan u lovu na plejmejkera!

Košarkaški klub Partizan nekoliko godina unazad muku muči sa pronalaženjem adekvatnog stranca koji bi popunio poziciju plejmejkera. Situacija je i sada slična, crno-belima je preko potreban organizator igre koji bi pravio razliku na utakmicama Jadranske lige.

Ruku na srce, ta višegodišnja “akcija“ Partizana, prethodne, ali i sadašnje uprave, često podseća na potragu za svetim gralom. Od leta 2012. godine kada su u Humsku stigli Francuz Leo Vesterman i Amerikanac Tori Tomas, crno-beli nisu umeli da pronađu adekvatno internacionalno rešenje na poziciji broj jedan iako je u opticaju bilo baš dosta igrača. Uvek je nešto nedostajalo, a čak su i navijači u nekim trenucima počeli da se mire sa mogućnošću da će u dresu voljenog kluba videti nekog ko bi barem na trenutku podsetio na, recimo, Boa Mekejleba ili Milta Palasija.

Vesterman je prvu sezonu u Partizanu odigrao više nego uspešno, potom je doživeo povredu prednjih ukrštenih ligamenata kolena, a Tomas je napustio klub posle dva meseca.

Od tada praktično Partizan ne uspeva da pronađe inostranog plejmejkera koji bi zadovoljio ambicije i želje. I sada je situacija za novu upravu delikatna pre svega zbog finansijske situacije u klubu.

Dodatni problem za crno-bele predstavlja i činjenica da, sada već tradicionalno, ako žele igrača iz SAD, moraju da čekaju konačne odluke NBA ligaša, takozvani last kat, kako bi probali da dovedu nekog od preostalih košarkaša.

Kao i uvek, i sada je u vezu sa Partizanom dovođeno mnogo igrača. Pominjala su se razna imena, a u poslednje vreme figuriraju tri imena u košarkaškim krugovima. Radi se o Džuvanu Stejtenu, Lorencu Braunu i onom koje sa najstidljivije pominje, Brajsu Kotonu.

Naravno, kako su nekoliko puta isticali potpredsednik Partizana Miroslav Berić i trener Petar Božić, crno-beli moraju da naprave balans između cene igrača i kvaliteta koji on donosi ekipi.

To je, na neki način, prava “igra živaca“, jer Partizanu je potreban igrač koji može da mu promeni tok sezone i ovaj put ne sme da bude grešaka kao prethodnih sezona sa nekim rešenjima koja su se na kraju ekipi obila o glavu.

Stejten je iskočio u prvi plan i sticajem okolnosti, odnosno posle dolaska američkog krilnog centra Kevina Džonsa u Partizan. Njih dvojica zajedno su igrala na univerzitetu Zapadna Virdžinija i prijatelji su i van terena.

Zanimljiv odgovor imao je Džons po dolasku u Beograd, kada su ga novinari pitali da li očekuje da mu se i prijatelj pridruži u Partizanu.
“Ne znam, ali šansa postoji. Nisam siguran, jer svako donosi svoje odluke. Nadam se“, kazao je Džons.

Džuvan Stejten ima 23 godine, visok 185 centimetara, a ove godine, iako je izašao, niko ga nije izabrao na NBA draftu. Tokom letnje lige igrao je za Sakramento Kingse, ali nije uspeo da se izbori za ugovor. Zanimljiv podatak za naše čitaoce, Stejten je rođen u američkom gradu koji je ovde postao poznat 1995. iz nekih drugih razloga – Dejtonu. Prošle sezone, koja mu je bila poslednja na koledžu, prosečno je beležio 14,2 poena i 4,6 asistencija po utakmici.

Drugo ime koje je poslednjih dana iskočilo je Lorenco Braun, a veza sa Partizanom je ta što je prošle sezone bio član NBA ligaša Minesota, za koju igra i Nikola Peković, novi predsednik beogradskih crno-belih. Pitanje je, ipak, koliko ovo može da bude realna opcija jer se radi o igraču koji je prethodne dve sezone igrao u NBA ligi, a pre Minesote, nosio je dres Filadelfije.

Ovaj momak ima 25 godina, visok je 196 cenimetara, a studirao je na Severna Karolina Stejt univerzitetu. Prošle sezone Braun je u Minesoti imao prosečan učinak od 4,2 poena i 3,1 asistencije po utakmici.

Košarkaš čije ime se najstidljivije opet pominje je Brajs Koton, a ovaj košarkaš i prošle godine bio je na “radaru“ Partizana. Koton ima 23 godine i 185 centimetara, a studirao je na univerzitetu Providens. U martu ove godine potpisao je višegodišnji ugovor sa NBA ligašem Jutom, ali je 20. oktobra klub raskinuo saradnju sa njim. Za Džezere je prošle sezone odigrao 15 mečeva, prosečno je beležio pet poena i jednu asistenciju.

Naravno, moglo bi da se desi da u Humskoj, kako to obično biva, izvuku nekog keca iz rukava, odnosno dovedu nekog sasvim drugog igrača pogotovo ako se finansijske kockice ne poklope.

Vreme polako ističe, jer se bliži last-kat u NBA ligi i za očekivati je da u sledećih nedelju dana košarkaški klub Partizan konačno dobiti plejmejkera Amerikanca, čime bi kompletirao sastav za sezonu u kojoj je već odigrao šest mečeva u Jadranskoj ligi i bez sumnje potrebna su mu kvalitetna pojačanja kako bi mogao uopšte da razmišlja da “napadne“ gornji deo tabele.

Komentari / 0

Ostavite komentar