U Rudniku pronađen pečat kneza Lazara

Pečat kneza Lazara pronađen je u ostacima srednjovjekovnog grada Rudnika što potvrđuje da je tu postojala vladarska rezidencija, pišu "Večernje novosti".

Srbija 22.10.2015 | 09:30
U Rudniku pronađen pečat kneza Lazara

Arheolozi Filozofskog fakulteta u Beogradu i Muzeja Rudničko-takovskog kraja pronašli su metalnu pločicu, matricu sa minuciozno ugraviranim vladarskim grbom, karakterističnim šljemom, ukrašenim bivoljim rogovima i natpisom: "Gospodin Lazar, knez sve srpske zemlje".

Pečat je urezan u negativu kao slika u ogledalu da bi se čitao pravilno poslije otiskivanja u vosku ili zlatu.

Arheolozi ističu da je ovu matricu mogao da nosi samo knez Lazar ili njegov najbliži saradnik sa dvora.

Pronalazak pečata potvrđuje da je u Rudniku postojala vladarska rezidencija i dokazuje da je knez Lazar boravio u Rudniku i tu izdavao povelje.

Pečat je izrađen od autentične legure koju su napravili ovdašnji metalurzi i podsjeća na "veliki tipar", kojim je ovjerena povelja svetogorskom manastiru Pantelejmonu, ali i na pečat sa pisma Dubrovčanima.

Titula koju je Lazar koristio na rudničkoj matrici i tip viteškog šljema stariji je od prikazanog na reljefu u Hilandaru i ukazuje da je ovaj pečat knez koristio u ranoj fazi vladavine, vjerovatno iz perioda 1373. godine.

Knez Lazar rođen je 1329. godine kao sin plemića Pribca Hrebeljanovića, koji je poslije Dušanovog krunisanja postao logotet - kancelar na njegovom dvoru.

Lazar je, ženidbom sa Milicom iz loze Vukana Nemanjić, praktično ušao u vladarsku porodicu.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bogoljub

24.10.2015 08:49

Lepa vest.

ODGOVORITE