Greškom isplatili 6 milijardi dolara

Njemačka Dojče banka opet je završila na naslovnim stranama zbog skandala. Ovoga puta greškom je uplatila šest milijardi dolara na račun jednog svog klijenta.

Svijet 20.10.2015 | 19:59
Greškom isplatili 6 milijardi dolara

Mlađi referent za devizne investicije banke greškom je uplatio šest milijardi dolara na račun svog klijenta, zako što je pogrešno unio podatke, prenose mediji. Njegov šef je u to vrijeme bio na odmoru.

Greška je otkrivena i ispravljena sljedećeg dana.

Incident je tek sada otkriven, iako se dogodio u junu, što otvara pitanje zašto to nije odmah obelodanjeno u Dojče banci, posebno zbog toga što banka navodno koristi “princip četiri oka”, a to znači da svaka veća transakcija mora biti odobrena od još jednog radnika.

Ovaj skandal samo je jedan od mnogih zbog kojih je banka, ironično, baš danas i najavila radikalne promjene u poslovanju – žele drastično da smanje troškove, podignu profitabilnost kao i da vrate ugled.

Skandali sa Dojče bankom nisu jedini koji potresaju Nemačku. Naime, otkriće da je Folksvagen namještao emisije svojih dizel-vozila zapretio je rastu evropske ekonomije i bacio sjenku na decenijama prepoznatljivu oznaku kvaliteta robe “Made in Germany”.

(B92)

Komentari / 0

Ostavite komentar