Vučića će čuvati 2.000 policajaca u Sarajevu

Početak dvodnevnog sastanka zakazan je za 4. novembar u Sarajevu i Savjet ministara prošlog četvrtka imenovalo je ministre Marinu Pendeš, Dragana Mektića, Igora Crnadka, Slavka Matanovića i Adila Osmanovića u specijalni Koordinacioni tim za organizacijsku, protokolarnu, sigurnosnu i medijsku pripremu ovog skupa

Bosna i Hercegovina 20.10.2015 | 19:25
Vučića će čuvati 2.000 policajaca u Sarajevu

Ovo će biti prva zajednička sjednica Vlada BiH i Srbije, a zanimljivo je da je trebala biti održana još u februaru prošle godine. Iako je bila zakazana, odgođena je na zahtjev službenog Beograda zbog radničkih protesta u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Bihaću i drugim gradovima u Federaciji BiH.

Dnevni red sastanka još nije dogovoren jer je u toku kandidovanje tema i očekuje se da taj dio posla bude završen iduće sedmice.

Mirko Šarović, državni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa poručio je da je „bolje da dnevni red ima tri do pet tačaka i da se one riješe u obostranom interesu, nego sastanak i sastanci pro forme".

Kako saznaje Dnevni list, ni konačan protokol nije sastavljen jer se još uvijek ne zna hoće li Vlada Srbije na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Sarajevo doputovati automobilima, autobusom ili avionom niti gdje će se smjestiti.

S druge strane, sigurnosni dio već se danima razrađuje i u njega su uključeni Direkcija za koordinaciju policijskih tijela kao nositelj posla, zatim Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno – sigurnosna agencija (OSA) i Granična policija. Takođe, u organizaciju su uključena i Ministarstva unutarnjih poslova svih kantona i prema informacijama do kojih smo došli, njihov zadatak je da glavnom štabu dostavljaju informacije „o eventualnim prijetnjama sigurnosti".

MUP Sarajevskog kantona na čelu s ministrom Predragom Kurtešom svakako će imati najviše posla i već su uspostavljeni posebni timovi koji „glancaju" sve detalje. Izvjesno je da će sarajevska policija, ali i sve policijske, sigurnosne i obavještajne službe koristiti iskustva stečena prilikom posjeta pape Franje Sarajevu.

"Na službama BiH je da osiguraju potpunu sigurnost", izjavio je Nebojša Stefanović, ministar unutarnjih poslova Srbije. On je dodao da MUP Srbije neće izravno sudjelovati u organizaciji sastanka Vlada dvaju zemalja „ali ćemo razmjenjivati informacije s BiH i ukazivati na ono što je sigurnosno interesantno".

Ako je Beograd u julu ove godine, kada su ga posjetili članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić, bio grad po opsadom, izvjesno je da će Sarajevo to biti 4. i 5. novembra.

U julu je za beogradske medije u centru pažnje bio Izetbegović i sapšten je i službeni podatak da je njega čuvalo oko 1000 policajaca u uniformi i civilu.

Kako neslužbeno saznaje Dnevni list, premijera Srbije Aleksandra Vučića će 4. i 5. novembra u Sarajevu čuvati oko 2000 policajaca.

U ta dva dana potpuno će biti izmijenjen režim saobraćaju u glavnom bh. gradu, danima prije pod potpunom policijskom kontrolom bit će trasa puta kojom će se Vučić kretati, a naročito i pod punom opsadom policajaca u uniformama i civilu bit će hoteli u kojima će on i njegovi ministri biti smješteni.

Vučić je 11. jula ove godine na komemoraciji u Srebrenici povodom 20-godišnjice genocida nad Bošnjacima, fizički napadnut i jedva je izvukao živu glavu. Istraga koju vodi Tužilaštvo BiH još je u toku, ali ni danas, više od tri mjeseca nakon napada, ne zna se ko su bili napadači i nalogodavci.

"Mi očekujemo da će nas nadležni organi BiH obavijestiti dokle je stigla istraga o napadu na Vučića i do kakvih rezultata su došli. To je ipak bio pokušaj ubistva premijera Srbije. Uvjeren sam da se ništa takvo nikada više neće dogoditi", poručio je prošle sedmice Nebojša Stefanović, ministar unutarnjih poslova Srbije.

Samo šest dana nakon zajedničkog sastanka Vijeća ministara i Vlade Srbije u Sarajevu, Aleksandar Vučić boravit će u Srebrenici na konferenciji o investiranju u taj grad.

Bh. strana predložila je da jedna od tačaka dnevnog reda zajedničke sjednice Vijeća ministara i Vlade Srbije bude isplata naknade štete za potopljeno zemljište nakon izgradnje srbijanske hidroelektrane

Bajina Bašta u općinama Srebrenica, Višegrad i Rogatica.

Još od 1992. godine, Srbija ne isplaćuje naknadu i ona se popela na oko 35 miliona eura bez zateznih kamata.

Samo Srebrenici Srbija je dužna oko 15 miliona evra, a načelnik tog grada Ćamil Duraković saopštio je da direktno od Vučića ima uvjeravanja da će to biti riješeno i da neće biti potrebe da se ide na međunarodnu arbitražu koju bi Srbija u svakom slučaju izgubila.

Bh. strana predložila je i da se na sastanku u Sarajevu 4. i 5. novembra konkretno razgovara o regionalnim projektima, rješavanju problema vodenih tokova, projektima od interesa za obje države u oblasti zaštite okoliša, zajedničkim projektima u namjenskoj industriji i rekonstrukciji ili izgradnji željezničke pruge Sarajevo – Beograd.

(Agencije)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Zero

20.10.2015 18:21

Malo je to brate,2 000,malo sto jest,jest. 100 000 iljada brale je malo.

ODGOVORITE
Name

lolo

20.10.2015 22:14

Mislim da bi se u BiH moglo skupiti 100,000 policajaca. Par hiljada ih ima samo u Banjaluci.

Name

Za Vucica

20.10.2015 18:22

Cuvaj se Vucicu nema tu nikoga da te iskreno i od srca želi.

ODGOVORITE
Name

Sta ima

20.10.2015 18:57

Cim tebe cuva 2000 policajaca j.... ti tu posjetu.

ODGOVORITE
Name

klapac

20.10.2015 19:44

To je za mene budalaština. Čemu to služi? Izazivanju problema i ničem drugom. Šta imaju zasjedati zajedno dvije vlade dvije različite države. Prvo sa RS a sad sa BiH. Gluposti.

ODGOVORITE
Name

re Klapac

20.10.2015 21:23

Da tebi tvoj Zero kaze,nije to glupost ,Vucic otvorio radove na mostu na Drini ,hoce auto-puteve,pruge..i sl. a to Baja nemoze obezbjediti bez Sarajeva,svaka gradnja oko granice mora biti aminovata od vlasti BiH-a.Znaci Vucko se mora postavit..jer Baja nemaaaa prolaza.

Name

Miki

20.10.2015 21:59

Nema na granicnim prelazima radova dok SDA neda zeleno svjetlo. Inace ce se RS i Srbija povezat za jedno milion godina,valja se Bakiru uvlacit do pertli od patika.

Name

riva

20.10.2015 22:32

Bakir i jest' tačno ko skretničar ...eee to ne može , eee to nedamo , eee zaštita nacionalnog interesa , ništa drugo i ne zna nego da kontrira .

Name

brodjo Brčko.

20.10.2015 19:46

Pretjerujete,nije Sarajevo toliko zlo na glasu, svugdje ima Bagre koja želi narušili lijepe medjuljudske odnose bilo u koji god grad de odete,ali svaka čast na takvom obezbjedjenju,Sretno

ODGOVORITE
Name

milojko babić

20.10.2015 19:51

Zagreb(na Sretenje),Srebrenica,Sarajevo.OK!Ako je Kosovo Srpsko,kao što tvrdi sadašnja vlast u Srbiji,onda bi bio red da gospodin Vučić poruči nešto sa Gazimestana,da održi sjednicu Vlade u Prištini,da tri prsta na čelo i grudi stavi u Pećkoj patriaršiji ili Gračanici.Ili će to možda uraditi na inauguraciji Tačija ili nekog drugog šiptarskog demokrate.Malo morgen Veliki Vizonaru.Danke Dojčlan i klepetala u crkvama i manastirima-eto bliske budućnosti Svete Srpske zemlje.

ODGOVORITE
Name

sarajko

20.10.2015 22:21

Vučiću, pazi da ti ne uvale Milutina Kukanjca, penzionisanog generala JNA, za šefa obezbedjenja.

ODGOVORITE
Name

bas tako

21.10.2015 05:45

2000 hiljade policajaca plus Mektic...

ODGOVORITE
Name

Zero

21.10.2015 22:50

Znaci 2100 jer Mektic vrijedi za sto ovih mekusaca.

Name

zuzu

21.10.2015 05:58

Bolje mu je da zasieda sa putinom. Rusija je jedini priatelj srbskog naroda Rusi sto kažu i narede to je zakon ameri su propali kakva BiH Bakir mani se Vucicu EU, prikloni se rusiji slusaj putina dobit ces uz njega i kosovo i RS i sve sto pozelis sa ostalima je samo sve igra misa i macke u mraku.

ODGOVORITE
Name

Idi begaj

21.10.2015 17:57

Ko ce da plati minimalno 20000 dnevnica i odakle? Po meni ni jedan politicar nije vredan tolikih para.Ako ne moze ili ne sme da ide bez tolikog obezbedjenja,ne treba da ide,jer to sto oni kao trebaju da se dogovore izmedju sebe je vec proslost.Kad se covek osvrne i pogleda koliko je bilo kojekakvog dogovaranja od pocetka ovog veka do sada spopadne ga muka.

ODGOVORITE