Amerikanci najavljuju promjenljivu zimu

Američka meteorološka agencija “Accuweather” objavila je sezonsku prognozu za naše krajeve prema kojoj nas čeka još jedna zima s drastično različitim vremenskim prilikama. Ali prema podacima naših meteorologa pred nama je uobičajna zima, sa normalnim temperaturama za to doba godine. Kako kažu, neće biti poplava, smrzavanja ali ni velike količine snežnih nanosa.

Svijet 17.10.2015 | 20:15
Amerikanci najavljuju promjenljivu zimu

Prema rečima meteorologa ne moramo da brinemo jer će ova zima biti podnošljiva.

Svi su izgledi da zima u Srbiju neće doći dok je "Rusi ne pošalju", jer na naše podneblje utiču klimatske promene sa Karpata, kaže meteorolog. On objašnjava da nema naznaka da će temperatura biti ispod proseka.

Naši meteorolozi se ne slažu sa prognozama Amerikanaca, jer tvrdi da na nas neće uticati atmosfersko okeanski fenomen takozvani El Ninjo, koji Amerikanci koriste prilikom prognoziranja.

Nakon toplog početka zime, američki meteorolozi prognoziraju veliki pad temperature sa obilnim padavinama.

Kako kažu Amerikanci, na Balkanskom poluostrvu moglo bi da dođe i do poplava zbog obilnih padavina.

U drugoj polovini zimskog perioda po njihovoj prognozi očekuju se nadprosečne količine snega.

Obilni sneg s Alpa

U drugoj polovini zime, kažu oni, u alpskom području se predviđaju iznadprosečne količine snega, a obilne snežne padavine tada bi se mogle “spustiti” i do naših područja.

- Tada se očekuje spuštanje hladnog talasa iz Skandinavije na jug, a njegova interakcija s nadolazećim ciklonima s Atlantika bi pojačala snežne padvine na navedenom području. U nižim područjima očekuje se manje snega od prošle zime, ali bi zato viši predeli severnih Dinarida i Karpata mogli dobiti česte snežne padavine - kažu u Acuweatheru.

Pola Evrope imaće polarnu zimu

Severna Evropa mogla bi imati gotovo polarnu zimu. Prema istoj sezonskoj prognozi, istočni delovi Nemačke, Francuska, Belgija, Danska i Poljska mogle bi osetiti snažan uticaj polarnog vazduha, dok bi severozapad kontinenta, naročito Velika Britanija i severozapad Nemačke, trebali da imaju blagu zimu.

Meteorolozi iz Accuweathera do sada su dobro predviđali vremenske prilike, pa su gotovo u dan pogodili plošlogodišnje kišno leto ili kada su najavljivali kako će ova jesen biti topla i kišna.

Ali, znali su da imaju i pogrešne prognoze kao, recimo, prošle zime upravo na američkom kontinentu.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar