Naftu kontrolišu Sjedinjene Države

Regulisanje naftnog tržišta sada ne vrši OPEK, već SAD. One će određivati razvoj naftnog tržišta u srednjeročnoj perspektivi, smatra šef Rosnjefta Igor Sečin.

Svijet 17.10.2015 | 11:40
Naftu kontrolišu Sjedinjene Države

"Regulisanje koje su ranije vršile zemlje koje ulaze u organizaciju OPEK počelo je da se aktivnije vrši na regionalnom tržištu SAD koje je postalo najvažniji regulator svetskih razmera“, rekao je direktor "Rosnjefta“ na forumu "Rusija zove“ koji je organizovao "VTB-Kapitol“.

Po mišljenju Sečina, promena globalnog regulatora na svetskom tržištu nafte desilo se usled otkrića nalazišta gasa iz škriljaca, ali i "usled toga što u SAD postoji čitav niz faktora koji utiču na razvoj konkretnog naftnog tržišta“"

U takve faktore ulaze i finansijski izvori, finansijski derivati, berze, kao i razvoj sistema naftnih i gasnih cevovoda, ogromna količina konkurentnih izvođačkih organizacija koje rade u SAD, smatra Sečin.

"U vezi s tim, srednjeročna perspektiva svetskog naftnog tržišta će se određivati na tržištu u SAD“, naveo je Igor Sečin. Između ostalog, tržište će se određivati hedžiranjem ugovora o gasu iz škriljaca.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Radovan

17.10.2015 11:45

Zato su i uvodili i još uvijek uvode demokratiju na bliski istok.

ODGOVORITE