Srbi postali značajan faktor u Austriji

Srbi su postali značajan faktor u Austriji jer su doprinijeli izgradnji i razvoju ove zemlje u ono što jeste danas, ocijenio je predsjednik Austrijsko-srpskog društva (ASD) Marko Stijaković povodom ulaska prvog Bečlije srpskog porijekla u skupštinu pokrajine i grada Beča.

Svijet 16.10.2015 | 10:22
Srbi postali značajan faktor u Austriji

Ulazak Nemanje Damnjanovića iz Slobodarske partije Austrije (FPO) u bečku skupštinu nakon nedjeljnih lokalnih, gradskih i pokrajinskih izbora u Beču on je ocijenio kao znak da su neki u političkom životu Austrije otkrili potencijal Srba i da ih ne koriste više samo kao 'mamce za glasove'.

"Možemo biti ponosni na ovaj uspjeh na nedjeljnim izborima, bez obzira na političko opredjeljenje", rekao je sinoć Stijaković na svečanosti povodom "dana austrijsko-srpskog prijateljstva".

On je izrazio očekivanje da će Srbi u budućnosti zauzeti još važniju ulogu u političkom životu zemlje.

ASD je inače četvrti put obilježio "Dan austrijsko-srpskog prijateljstva".

"Dan austrijsko-srpskog prijateljstva" proglašen je 2011.godine, a na inicijativu tadašnjeg ambasadora u Austriji Milovana Božinovića odabran je 13.oktobar, dan kada je 1781. car Josif II potpisao "Patent tolerancije" koji je Srbima u tadašnjoj Austro-Ugarskoj proširio nacionalna i vjerska prava.

Ambasador Srbije u Austriji Pero Janković rekao je da ga posebno raduje što može biti diplomatski predstavnik Srbije u Austriji kada su odnosi dvije države odlični.

"Imamo odlične političke, ali i ekonomske odnose", rekao je on, dodajući da je dijaspora drugi most saradnje dvije zemlje.
Svečanosti su prisustvovali, između ostalih, budući zamjenik gradonačelnika Beča Johan Gudenus, kao i budući poslanik u bečkoj skupštini Nemanja Damnjanović.

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bečlija

16.10.2015 08:35

Jeste ovo veliki uspeh za Srbe u Beču i Austriji. Imali bi mi još većih uspeha da naša udruženja ne vode i ne pretstavljaju ljudi sumnjivog morala i iz kriminalnog miljea kao što su Zoran Aleksić, Aleksansar Mihailović i njima slični. Da nije njih, srpska zajednica u Austriji bi bila mnogo naprednija i uglednija.

ODGOVORITE
Name

Bumbar

16.10.2015 19:38

Ne mogu da shvatim Srbe koji su stradali kroz istoriju od nacista da u Austriji glasaju za te iste i da budu clanovi te stranke,pa ih cak i Dodik pozivao da glasaju za one koji bi ih zajedno sa ostalim strancima odmah istjerali da mogu.

ODGOVORITE
Name

za Bumbar

17.10.2015 08:16

Licni interesi nemaju granica ni morala.