88 odsto Android uređaja je nesigurno

Studija Univerziteta u Kembridžu ukazuje koliko je kritična situacija u Android ekosistemu, jer analize pokazuju da je 87,7 odsto svih Android uređaja izloženo bar jednoj od 11 poznatih kritičnih ranjivosti.

Informacione tehnologije 16.10.2015 | 11:30
88 odsto Android uređaja je nesigurno

Studija je koristila podatke, prikupljene preko Device Analyzer aplikacije, koja je u Google Play Store-u prisutna od 2011. godine. Preko 20.000 korisnika je izabralo da istraživačima otkrije svoj verziju Androida i broj builda na dnevnom nivou, što je grupi omogućilo da odredi koliko su uređaji bili sigurni tokom vremena.

Uređaji su kategorisani u tri grupe: nesigurni - što znači da nisu patchovani niti protiv bar jedne ranjivosti; sigurni - patchovani su protiv svih ranjivosti; i možda sigurni - što znači da je uređaj možda dobio podržanu ispravku za sigurnosne rupe. Analize su pokazale da je Android bio najsigurniji tokom ranih delova 2013. godine, a uređaji su išli u kategoriju "nesigurni" u godinama nakon toga. Kao što je i očekivano, istraživači krive sporo ažuriranje sistema za veliki procenat ranjivih Android uređaja, uz isticanje da pojedini proizvođači jednostavno ne ažuriraju kritične ranjivosti.

B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

x

16.10.2015 09:38

Gluposti.

ODGOVORITE