Berluskoni otkrio kako je nastala "bunga bunga" i još nešto...

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni, koji će većini javnosti ostati upamćen po seks skandalima i kao osoba koja je svijetu predstavila frazu "bunga bunga" u svojoj novoj biografiji tvrdi da je rođen kao zavodnik, ali i da bude zaveden.

Svijet 14.10.2015 | 19:49
Berluskoni otkrio kako je nastala "bunga bunga" i još nešto...

U knjizi "My Way" koju je napisao novinar Alan Friedman na osnovu hiljada sati razgovora s kontroverznim političarem i biznismenom, otkriva kako je nastao izraz "bunga bunga", i tvrdi kako je izraz zapravo čuo od Muamara Gadafija koji je to spomenuo u jednom vicu. Berluskoni tvrdi da je više puta pokušavao spriječiti Buša i Blera da napadnu na Irak, te da je bio jedini evropski premijer koji je bio protiv intervencije u Libiji.

"Na večeri na kojoj su bili brojni svjetski lideri, Berluskoni je ispričao priču u kojoj je Buša predstavio kao kralja džungle, a Sadama Huseina kao vuka. Međutim, Buš nije shvatio metaforu", piše u knjizi.

Berluskoni je naime uvjeren da bi Irak opstao isključivo pod Sadamovim režimom. 2003. je u više navrata vodio noćne razgovore s Gadafijem kako bi dogovorio siguran bijeg za Sadama Huseina. Nakon njegovog pada Gadafi je bio šokiran i rekao je Berluskoniju: "Ne želim završiti kao Husein."

No, tokom arapskog proljeća Zapad je, navodi se u knjizi, okrenuo leđa Gadafiju. Berluskoni u knjizi govori da je bio protiv intervencije u Libiji, jer je bila opasna i nelogična.

"Gadafi je bio jedina brana između Evrope i miliona afričkih migranata koji su htjeli doći u Evropu. Čak 6000 vojnika je Gadafi angažovao da spriječi njihov ilegalni odlazak iz Afrike", kaže Berluskoni.

Nadalje navodi kako su ga nakon što je to rekao evropskim liderima isključili iz daljnjih pregovora i dogovora oko Libije.

Osim politike, Berluskoni je progovorio i o raskošnim seks partijima koje je organizovao u svojoj luksuznoj vili u okolini Milana. U knjizi demantuje da su se striptizete koje su dolazile u vilu oblačile kao časne sestre.

Iskoristio je priliku da još jednom porekne da je imao seksualne odnose sa 17-godišnjom Rubi, plesačicom iz noćnog kluba zbog čega je prvo bio osuđen, pa oslobođen.

Berluskoni je opisao i svoj turbulentni odnos sa bivšim francuskim predsjednikom Nikolasom Sarkozijem. Sarkozi je, prema Berluskonijevim riječima, bio ljubomoran na njega jer je uvijek bio okružen ženama i imao je puno novca.

U knjizi je opisan njihov prvi susret nakon što se Sarkozi oženio s Karlom Bruni. Sarkozi ih je upoznao i rekao Berluskoniju: "Evo, Silvio, sad sam bogat kao i ti!".

Gadafijev vic o "bunga bungi"

Dva italijanska političara, Bondi i Sićitto otišli su u Libiji kao Berluskonijevi izaslanici na ceremoniju krunidbe Gadafija za kralja. Na putu su ih uhvatili pripadnici nemilosrdnog plemena, zavezali ih za stup i počeli oko njih plesati i skandirati "bunga, bunga, bunga, bunga..."

Nakon što je ples završio pitali su ih da odaberu između "bunge bunge" i smrti. Prvi je odabrao "bungu bungu" i cijelo selo ga je silovalo. Drugi je, nakon što je to vidio, odabrao smrt. Šef plemena je rekao: "OK, može smrt. Ali, ajmo prvo malo "bunga bunga"!

Izvor: Express.hr

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ole

14.10.2015 19:34

Ovo o Libiji je zanimljivo jer Libija nije imala spoljni dug kao danas Sirija a dugovali su joj 200 milijardi dolara ! ...

ODGOVORITE