Iran usvojio istorijski nuklearni sporazum

Iranski parlament je usvojio istorijski nuklearni sporazum postignut sa svetskim silama, čime je okončana debata o tom dokumentu i popločan put primeni.

Svijet 13.10.2015 | 09:28
Iran usvojio istorijski nuklearni sporazum

Za sporazum je glasao 161 poslanik iranskog parlamenta, protiv je bilo 59 poslanika, dok ih 13 nije glasalo, objavila je iranska novinska agencija IRNA, a preneo britanski Bi-Bi-Si.

Parlament je, međutim, takođe izglasao da će inspektori međunarodne zajednice imati samo ogrančeni pristup vojnim lokacijama u Iranu.

Sporazum koji je 14. jula, nakon višegodišnjih pregovora, postignut između zvaničnog Teherana i predstavnika šest svetskih sila predviđa ukidanje sankcija Iranu u zamenu za ograničavanje iranskih nuklearnih aktivnosti.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je između 2006. i 2015. usvojio sedam rezolucija kojima se od Teherana traži da prestane da proizvodi obogaćeni uranijum, koji može da se koristi za civilne potrebe, ali i za proizvodnju nuklearnih bombi.

Iran tvrdi da je njihov nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe, odnosno da služi proizvodnji električne energije.

Komentari / 0

Ostavite komentar