ISIL ili Erdogan? Ko je kriv za masakr?

Islamska država (IS) je glavni osumnjičeni za brutalan teroristički napad u kojem je u subotu u Ankari poginulo 128 ljudi, javlja agencija Rojters.

Svijet 12.10.2015 | 09:20
ISIL ili Erdogan? Ko je kriv za masakr?

Dok vlasti provode istragu kako bi pronašli krivce, opozicija za najgori napad u turskoj istorji krivi predsjednika Tajipa Redžepa Erdoana.

Dva izvora iz sigurnosnih snaga komentarisalu su da svi prvi znaci sugerišu da bi iza napada mogla stajati Islamska država te da napad ima dosta sličnosti sa bombaškim napadom koji je izveden u julu u pograničnom gradu Suruc.

"Svi znakovi sugerišu da je napad mogla izvesti Islamska država. U potpunosti smo fokusirani u tom smjeru", jedan od izvora rekao je za Rojters.

Prokurdska opozicija intenzivirila je napade na turskog predsjednika Redžepa Erdoana kojeg optužuje da je odgovoran za subotnji atentat u Ankari.

"Država je napala narod. Izraz saučešća trebalo bi se uputi narodu a ne Erdoanu", napisao je na Twitteru Selahatin Demirtas, lider prokurdske Demokratske stranke naroda.

Na poziv pokreta koji su sazvali "marš mira" a na koji je izvršen napad, više od 10.000 protestanata okupilo se u nedjelju na jednom trgu u Ankari blizu mjesta napada u kojem je smrtno stradalo najmanje 97 osoba. Riječ je o najsmrtonosnijem atentatu u istoriji Turske.

Gomila je izviždala Erdoana i njegovu vladu, optužene da namjerno nisu garantovali sigurnost subotnjeg okupljanja.

Demirtas je pozvao opozicione stranke da na skorašnjim parlamentarnim izborima sruše Erdoanovu vlast. "Čekamo 1. novembar", datum izbora, rekao je on, "tada ćemo početi raditi na svrgavanju diktatora".

NN 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

erdo mesožder

12.10.2015 07:36

Erdogan je gotov. Čim padne Erdogan, meso ih BiH neće više ići za ishranu terorista islamske države. Taj dil puca. Neki su dobro zaradili na tom izvozu mesa.

ODGOVORITE
Name

hm

12.10.2015 07:56

Krepaces iti fanatice ako ne islo,neces imati marku da kupis leba.Jedino ako si se uvuko u drzavni budzet,pa krades.

Name

Re.erdo

12.10.2015 08:18

Ti si sigurno bio kad se taj dil sklapao debilu jedan

Name

zid

12.10.2015 12:03

Elem , kad vlasti nešto ne odgovara ona to " demokratski " potare !

ODGOVORITE