Vazdušni napad na bazu za obučavanje

Baza Odreda 13 sirijskih pobunjeničkih snaga sravnjena je sa zemljom u napadu ruskog ratnog vazduhoplovstva.

Svijet 10.10.2015 | 12:30
Vazdušni napad na bazu za obučavanje

Ruski vojni avioni pogodili su u petak bazu na sjeveroistoku Sirije koja pripada pobunjeničkoj grupi koju su uvježbavali američki stručnjaci, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Avioni su pogodili bazu Odreda 13 u blizini sela Han Šeihun u pokrajini Idlib, ranivši borce i izazvavši materijalnu štetu, objavio je opservatorij.

Odred 13 to je potvrdio na Facebooku, ističući da je lokacija posve uništena i da je nekoliko boraca poginulo.

Tu grupu ne čine islamisti i uvježbavana je u sklopu američkog programa.

SAD i Rusija počinju razgovore o sirijskom zračnom prostoru

Rusija i Sjedinjene Države spremne su već ovaj vikend početi razgovore o bezbjednosti svojih pilota koji sudjeluju u vojnim operacijama u Siriji, rekao je u petak portparol Pentagona, a prenose u subotu agencije.

"Američko ministarstvo (odbrane) primilo je službeni odgovor ruskog ministarstva odbrane na prijedlog kako garantovati bezbjednost vazdušnih operacija u Siriji", rekao je Piter Kuk.

"Pentagon razmatra odgovor i pregovori bi mogli početi već za vikend", rekao je, a prenosi agencija AFP.

SAD koji se protivi ruskoj pomoćii sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu odbacuje saradnju s Rusijom, ali je pristao dogovoriti mehanizme za bezbjednosti vazdušnog prostora.

To je pitanje postalo aktuelno s ulaskom Rusije 30. septembra u sirijski sukob gdje SAD već godinu dana predvodi međunarodnu vazdušnu kampanju protiv terorističke Islamske države.

Dan nakon prvih ruskih bombardovanja u Siriji, američki vojni i civilni zvaničnici razgovarali su s ruskim kolegama o tome kako izbjeći nesreće između avijacija dviju zemalja.

Neka od pitanja koje trebaju dogovoriti su radijske frekvencije kojima će se koristiti avioni za komunikaciju "u slučaju nesreće" te jezik kojim će komunicirati.

Amerikanci izrazom "deconfliction" označavaju tip komunikacije u kojem dvije stane razmjenjuju informacije kako bi izbjegle nesreće između aviona koji sudjeluju u operacijama na istome prostoru.

Sigurnost pilota postala je još važnija otkako su NATO i SAD optužili Rusiju da je prekršila turski vazdušni prostor, piše Reuters.

Podsjeća da je SAD objavio i da su ruske krstareće rakete pale na iransko tlo, što su službeno negirali i Iran i Rusija.

(Hina)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sporazum

10.10.2015 10:48

Mislim da SAD i Rus izmedj sebe nemaju nikakvog spora,cilj je jedan :oboriti islam na koljena.I uopste neka zaostravanja izmedju njih je samo propaganda ali zbog toga mali narod ispasta.

ODGOVORITE
Name

zid

10.10.2015 10:55

Kolateralna šteta , šta ćeš !

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

10.10.2015 11:37

Cilj Rusije je uništiti islamski ekstremizam koliko je to moguće, da ludaci ne sjeku glave, ne kolju nedužan narod,ne prave ogroman egzodus, ne ruše drevne objekte pod zaštitom UNESC-a...pljačkanje resursa za račun amera... Sa druge strane NATO bi želio da zavadi koaliciju okupljenu oko Rusije tako što bi "slučajno" u rusko ime ispalili nekoliko projektila na sirijsku armiju. Siguran sam da Rusi imaju rješenje i za to. Uostalom ID nisu nikakvi vjernici oni ne poštuju nijednu vjeru. Oni su monstrumi isti kao i Ameri koji ih podržavaju.

ODGOVORITE