Kakvo nas vrijeme očekuje u novembru?

Posle kratkog perioda suvog vremena, u naredna tri dana očekuju se obilne padavine. Od subote do ponedeljka pašće onoliko kiše koliko u proseku padne tokom celog oktobra. Meteorolozi poručuju da nema razloga za paniku.

Srbija 10.10.2015 | 10:45
Kakvo nas vrijeme očekuje u novembru?

Republički hidrometeorološki zavod(RHMZ) za nastupajuće dane vikenda izdao je meteo alarm, sa upozorenjem na neuobičajeno obilne padavine za ovo doba godine. Meteorolog Nedeljko Todorović međutim za “Blic” kaže da razloga za paniku nema.

- Tokom 24 sata očekuju se padavine u količini od 20 do 30 litara po metru kvadratnom, dok bi u pojedinim delovima zemlje ta količina mogla da ide i do 50 litara. To jeste dosta kiše, ali nije opasno. Reč je o redovnom stanju samo sa malo većom količinom padavina - kaže Todorović.

Eventualna izlivanja kako objašnjava mogla bi da se očekuju kod potoka i manjih rečica, dok se kod ostalih ne očekuje značajan porast vodostaja koji bi doveo do plavljenja.

- U oktobru obično nema toliko kiše, i on važi za jedan od suvljih meseci. Kako se približavamo novembru padavine su sve češće i duže, a to nas u narednom periodu čeka - kaže Todorović.

RHMZ je izdao i hidrološko upozorenje, sa napomenom da će na gornjem toku Zapadne Morave, Skrapežu, Đetinji, Moravici i Bjelici kao i na gornjem toku Južne Morave sa pritokama, na Mlavi, Peku , Timoku, Drini, Limu, Jadru, Kolubari, Ljigu, Tamnavi, Ubu, Jasenici, Crnici i Resaviod 10. do 13. oktobra vodostaji biti u umerenom i većem porastu.

Na bujičnim vodotokovima većine ovih slivova očekuju se manja izlivanja, a na području istočne i zapadne Srbije veća.

Posle tri kišna dana, u utorak nas očekuje suvo i promenljivo vreme sa maksimalnom temperaturom do 14 stepeni. Nešto toplije, oko 17 stepeni, biće u sredu ali uz moguću kišu. Do kraja meseca temperature neće prelaziti osamnaesti podeljak, a takođe nas očekuje još kišnih dana.

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar