Nobelova nagrada za mir za izgradnju demokratije u Tunisu

Žiri za dodelu Nobelove nagrade za mir saopštio je danas da je ta nagrada za ovu godinu pripala posredničkoj četvorki - Kvartetu za nacionalni dijalog u Tunisu, za odlučan doprinos izgradnji pluralističke demokratije u toj zemlji posle "jasmin revolucije" 2011. godine, prenele su agencije.

Svijet 09.10.2015 | 12:35
Nobelova nagrada za mir za izgradnju demokratije u Tunisu

Pre proglašenja dobitnika, petočlani norveški Komitet za dodelu Nobelove nagrade nije dao nikakve nagoveštaje o tome ko će biti ovogodišnji laureat, a među nominovanima su, između ostalih, bili papa Franja, nemačka kancelarka Angela Merkel, eritrejski sveštenik Musi Zerai i saudijski bloger Raif Badavi.

Tuniška demokratska grupa osvojila je nagradu na osnovu svojih doprinosa prvom i najuspešnijem pokretu "Arapskog proleća", a Nobelova nagrada za mir, vredna osam miliona švedskih kruna, odnosno 972.000 dolara, biće joj uručena u Oslu 10. decembra.

Kvartet za nacionalni dijalog čine četiri ključne organizacije u tuniškom građanskom društvu: Tuniški generalni sindikat rada, Tuniška konfederacija industrije, trgovine i zanatstva, Tuniška liga za ljudska prava i Tuniška advokatska organizacija, a nagrada je dodeljena grupi, a ne pojedinačnim organizacijama.

"Kvartet je uspostavio alternativan, miran politički proces u trenutku kada je zemlja bila na ivici građanskog rata", naveo je Komitet u obrazloženju svoje odluke, dodavši da želi da nagradi one koji "pospešuju demokratsku tranziciju u društvima u krizi".

Komitet je, kako navodi, time želeo i da stavi akcenat na očuvanje demokratije u Tunisu, kao inspiraciju za sve one koji žele da promovišu mir na Bliskom istoku, ali i da ohrabri tuniški narod.

Ova nagrada predstavlja veliku pobedu za mali Tunis, čija je mlada i još nesigurna demokratija ove godine pretrpela dva ekstremistička napada u kojima je ubijeno 60 ljudi i razorena turistička industrija, navodi AP.

Za Nobelovu nagradu za mir bilo je nominovano 273 kandidata, pet manje nego 2014. godine.

Komitet u Oslu je, svojim odabirom ovogodišnjeg laureata, mnoge iznenadio s obzirom na predviđanja da će nagrada najverovatnije otići u ruke nekoj ličnosti vezanoj za migrantsku krizu ili borbu protiv širenja nuklearnog oružja.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

nj

09.10.2015 14:50

Prvo rasturi pa onda kao dodeljuješ nagradu !

ODGOVORITE