Beograd: Studenati blokirali Pravni fakultet

Studenti protestuju nezadovoljni načinom bodovanja ispita i time što oni koji su studije upisali 2006. studije moraju da završe do kraja godine.

Srbija 08.10.2015 | 22:55
Beograd: Studenati blokirali Pravni fakultet

Sa obzirom na to da Uprava nije ispunila naše zahteve, u 15 časova počeli smo blokadu - poruka je krupe studenata Pravnog fakulteta u Beogradu, koji su protest počeli u 12 i tri sata kasnije blokirali ovu visokoškolsku ustanovu.

Studenti protestuju nezadovoljni načinom bodovanja ispita i time što oni koji su studije upisali 2006. studije moraju da završe do kraja godine.

Osnovni razlog za održavanje protesta jeste ukidanje vanrednog oktobarskog roka, poznatijeg kao oktobar 2, podizanje finansijskih nameta gde god je to moguće, menjanje sistema upisa u toku školovanja pomoću kog Fakultet danas ostvaruje enormne godišnje prihode, neuporedive sa bilo kojim drugim fakultetom u državi.

Sve ono za šta su se studenti prošle godine borili a što je trebalo biti potvrđeno usvajanjem Izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, ironično, baš na Pravnom fakultetu nije ispoštovano - objavili su studenti.

Kako kažu, nezadovoljni su što pored teške finansijske situacije u zemlju fakulteti "obrću milione na uštrb studenata".

Uprava je opet odbila naše zahteve. Vreme je za radikalizaciju protesta! Poslednji je trenutak da se izborimo za naša prava!Ugroženi smo svi, od brucoša do apsolvenata. Pokažimo da smo solidarni i da ćemo se boriti za naše zahteve do kraja - poručuju okupljeni akademci.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

08.10.2015 15:21

Valjda studenti prava znaju svoja prava.

ODGOVORITE
Name

ilija

08.10.2015 16:01

Pa zar nije normalno da se vec jednom zavrsi fakultet a ne da se studira po 10-15 pa i vise godina. Treba ove prebaciti na samofinansiranje pa nek studiraju do penzije..

ODGOVORITE
Name

Studentkinja

08.10.2015 16:36

Pa oni i jesu na samofinansiranju. Prvo se informisite pa onda komentarisite. Uostalom sto su se svi zalepili za generaciju 2006 (cija situacija je prilicno nesporna bar na Pravnom). Nasi glavni zahtevi se ticu oktobra 2, smanjenja cene prenesenog boda i otkljucavanje godine. Otkad je uveden novi sistem bodovanja, kod nas je haos. Cak i kad se prijavljuju samo ispiti iz tekuce godine, a nisi na budzetu, skolarina prelazi 91000 koliko je iznosila pre uvodjenja ovog sistema, a ako upisujes maksimalnih 90 bodova, placa se punih 135000 dinara. Haos!

Name

Homo sapiens

08.10.2015 16:10

Kakvi su to studenti koji cetvorogodisnji studij ne zavrsavaju za devet godina? Sta ocekuje drustvo i drzava od takvih i kad , konacno, zavrse?

ODGOVORITE
Name

neko kao ja

08.10.2015 17:05

Treba vam oktobar? Ne treba vam dati niti jedan rok osim juna i septembra, da učite od korica do korica kao ja što sam učila! Treba vam takođe uvesti obavezne predmete koje biste morali položiti do kraja septembra, a oktobar da vam bude socijala,tj. ako vam ostane jedan ispit za uslov da možete da izađete i da polazete! O prenošenju predmeta neću ni da pričam! Još vam se boduje svaki seminarski, svako poglavlje koje pređete. Kao u osnovnoj školi... Sramota!

Name

ing

08.10.2015 17:11

Šta te briga koliko će ko studirati! Što se nešto duže studira bolje se prostudira! Uopšte ne znači da će neko ko završi neki fakultet za 4 godine biti i dobar pravnik ili inženjer. Znam odredjeni broj kolega, dipl. inženjera, koji su završili fakulet za 4 godine, a kao inženjeri su obične nule. Imaju moć da uče napamet, lako zapamte ono što profesor predaje i u stanju su to da ponove. To je sve. Inteligencija i talenat za odredjenu struku je nešto sasvim drugo. Uz to, ti izlapjeli profesori predaju suvoparnu teoriju koja je davno pregažena bar što se tiče moje struke.