Posao bez konkursa, a troškovi mutni

Kancelarija za reviziju institucija BiH dala je mišljenje sa rezervom na izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu, jer finansijska disciplina nije bila na zadovoljavajućem nivou, a posebna pažnja skrenuta je na zapošljavanje.

Bosna i Hercegovina 06.10.2015 | 15:00
Posao bez konkursa, a troškovi mutni

Institucije BiH, koje su prošle godine zapošljavale 22.393 činovnika, imale su 971,6 miliona maraka prihoda, a rashodi su iznosili 906,5 miliona.

Za bruto plate i naknade potrošeno je 520 miliona KM, što je za oko 3,3 miliona više u odnosu na prethodnu godinu.

Na to je uticalo povećanje broja zaposlenih i uvođenje solidarnog doprinosa za zaposlene iz RS namijenjenog za sanaciju štete od poplava. Za naknade troškova zaposlenih dato je 107,7 miliona KM, a revizori su zaključili da je proces zapošljavanja bio netransparentan i da postoje slabosti u njegovom sprovođenju.

Ponovo ukazujemo na potrebu da bude unaprijeđen rad organa koji imaju uticaj na proces zapošljavanja u institucijama BiH, a to se odnosi na Agenciju za državnu službu i Ministarstvo pravde, odnosno Upravnu inspekciju - naveli su revizori.

U revizorskom izvještaju je istaknuto da je Agencija za državnu službu s ciljem unapređenja disciplinske odgovornosti, ocjenjivanja rada službenika, te načina i uslova prijema pripravnika i sprovođenja konkursa sačinila prijedloge neophodnih akata.

Oni su, međutim, još u fazi usaglašavanja ili usvajanja, a revizija je uočila mnoge nedostatke.

Agencija za državnu službu nema uspostavljen centralni registar osoblja, u novoformiranim sektorima postavljeni su rukovodioci bez konkursa, a nove sistematizacije radnih mjesta su iskorišćene za promjenu koeficijenata za obračun plate.

Agencija prije isteka probnog rada primljenog kandidata daje saglasnost za njegov premještaj na drugo radno mjesto, čime se otvara prostor da na predmetno radno mjesto bude primljen kandidat sa rezervne liste - utvrdili su revizori i skrenuli pažnju i na angažovanje spoljnih saradnika, za šta je lani potrošeno oko osam miliona KM, odnosno za oko 700.000 više u odnosu na prethodnu godinu.

U izvještaju o reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2014. godinu je navedeno da nisu realizovane brojne preporuke revizora iz ranijih godina i da nisu ispoštovane odluke Ustavnog suda i zaključci Parlamenta BiH upućeni institucijama.

Posebna pažnja je skrenuta i na to da podzakonska akta koja regulišu pitanje izdataka za telefone, službena vozila i reprezentaciju, iako su usvojena u aprilu 2014. godine, nisu bila u primjeni sve do 1. januara ove godine, što je ostavilo prostora za neracionalno i nenamjensko korišćenje novca.

Konstatovani su nedostaci i kada je u pitanju sistem javnih nabavki i ukazano na to da još nije riješeno pitanje statusa državne imovine i da dalje postoji znatan broj sudskih sporova pokrenutih protiv BiH i njenih institucija.

Na osnovu pravosnažnih presuda koje su izgubile institucije iz budžeta su isplaćeni milioni maraka.

Konsultant Centara civilnih inicijativa za monitoring rada Parlamenta i Savjeta ministara BiH Ivica Ćavar kazao je da su revizorski izvještaji iz godine u godinu slični i da treba na mnogo viši nivo podići odgovornost za sve što su revizori otkrili i što nije u skladu sa zakonom.

Ključni problem je što niko u institucijama BiH nije odgovarao za učinjene i utvrđene propuste. Tek kada neko bude odgovarao za utrošeni novac mimo zakona, te stvari bi mogle da prestanu da budu dio svakodnevice.

Kada samo jedna osoba bude odgovarala za nešto što je učinila, a što nije u skladu sa zakonima i odlukama, to bi bio kraj procesa i ne bi se dešavalo da pojedine zamjerke i propuste imamo u nekoliko izvještaja revizije zaredom - rekao je Ćavar i naveo da institucije BiH treba da pređu sa riječi na djelo i kada je riječ o zalaganju za štednju budžetskog novca.

Revizori su ponovo upozorili da se na čelu mnogih institucija nalaze rukovodioci kojima su istekli mandati.

Osnovni uzrok ovakve situacije je inertnost u smislu pokretanja i sprovođenja procedura za imenovanja upravljačkih i nadzornih struktura pojedinih institucija. Opravdani razlog za ovakvo ponašanje nismo mogli utvrditi - navedeno je u izvještaju.

Oblasti u kojima su utvrđeni najveći nedostaci:

* Zapošljavanje

* Ugovori o djelu

* Upotreba telefona i vozila

* Reprezentacija

* Javne nabavke

* Nepoštovanje odluka, zaključaka i preporuka

* Sudski sporovi

 

Mišljenje revizora za 2014. godinu:

* Pozitivno mišljenje 31

* Pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje 36

* Mišljenje s rezervom 6

* Uzdržano 1

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

BiH

06.10.2015 13:37

Koja glupost Kome i čemu sluze ovi revizori.Pisu bahanalije koje ne jebe niko dva posto.Sto se ovakve gluposti uopste objavljuju.Cuj ovo matereti! Mišljenje sa rezervom???? I sta ,nista.Ja drzave ,ja naroda,ja kriminala.

ODGOVORITE