NATO počinje najveću vojnu vježbu od 2002.

NATO sutra započinje svoju najveću vojnu vježbu od 2002. godine, u kojoj će 36.000 vojnika Sjevernoatlantske alijanse biti angažovano na vježbama spremnosti u Italiji, Španiji i Portugalu.

Svijet 02.10.2015 | 13:29
NATO počinje najveću vojnu vježbu od 2002.

Vojna vježba pod naslovom "Trident juncture" (Spoj trozupca) se održava od sutra do 6. novembra, a u njoj će učestvovati vojne snage više od 30 zemalja, saopštila je Komanda združenih snaga NATO u holandskom gradu Brunsum, prenela agencija AFP.

U vježbi će takođe učestvovati vojnici Kanade, Norveške, Nemačke, Belgije i Holandije, zajedno sa snagama angažovanim u Atlantiku i Sredozemlju.

"Vežba ''Spoj trozupca'' će ukazazati na povećani nivo ambicije NATO-a u zajedničkom modernom ratovanju i pokazaće sposobnu, naprednu alijansu sa odgovarajućim sposobnostima i kapacitetima da se izbori sa aktuelnim i budućnim bezbednosnim izazovima", saopštila je Komanda u Brunsumu na svom sajtu.

Ta dugo vremena planirana vežba dobila je na važnosti u svetlu ruske aneksije Krima prošle godine i podrške zvanične Moskve proruskim snagama na istoku Ukrajine, ocenjuje AFP.

Zvaničnici NATO ističu da vojne vežbe Alijanse, uključujući onu koja počinje sutra, nisu usmerene ni protiv jedne zemlje.

(NN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

02.10.2015 11:58

Naravno da nisu, ne zna se ni zašto NATO postoji. Nikad nisu napali drugu državu koja nije članica NATOa osim kad je izvršena agresija na članicu NATOa. Pošto nije bilo agresije na članicu NATOa, nije bilo ni napada NATOa na Jugoslaviju, Irak, Libiju, Afganistan, Ukrajinu. Sve su to mediji izmislili i plasirali budalama koji masno plaćaju kablovsku.

ODGOVORITE
Name

rock 'n' roll

02.10.2015 12:00

Nešto se sjetih filma Miloša Formana, "Hair" (kosa) i rata u Vijetnamu, i demonstracija u Americi povodom tog rata.

ODGOVORITE
Name

Oj ha, jen dva, jen dva...

02.10.2015 15:10

Ovi sa cvikerama su im najjači adut. NATOu je inače najteže doći do topovskog mesa. Tehnike imaju. I nafte.

ODGOVORITE
Name

Sokolac

02.10.2015 16:45

NAVJEŽBAJTE SE TO VAM JE ZADNJA

ODGOVORITE