"Bolan kraj globalne dominacije Amerike"

Unipolarni svet više ne postoji, a novi centri ekonomske moći "rastu" u Aziji i Latinskoj Americi - ističe ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Svijet 02.10.2015 | 13:15
"Bolan kraj globalne dominacije Amerike"

On ističe da "stare navike teško umiru", odnosno da će kraj globalne dominacije jedne sile potrajati i da će biti bolan.

Lavrov je u intervju za venecuelanski državnu televiziju kritikovao nametanje zakona jedne zemlje na teritoriji druge i založio se za ključnu ulogu UN u svim konfliktnim situacijama.

Rusija se zalaže za principe nemešanja u interne stvari suverenih zemalja, što je fundamentalni pricip UN koji se često krši.

Lavrov poziva na redistribuciju, odnosno promenu glasova i kvota u međunarodnim institucijama, uključujući MMF, o čemu je dogovor postignut pre deset godina.

On navodi da SAD ne pokazuju spremnost za sporazum sa Rusijom u vezi planova o postavljanju raketnih štitova.

Lavrov navodi da je od 2007. godine ruski predsednik Vladimir Putin o tome više puta razgovarao sa tadašnjim predsjednikom SAD Džordžom Bušom i da mu je predlagao različite opcije zajedničkog delovanja na stvaranju sistema protivraketne odbrane.

"Rečeno nam je da su spremni za zajednički rad, a na kraju sve završilo tako što su Amerikanci imali sopstveni plan. Onda su nam rekli da ne treba da se brinemo zbog plana i predložili su saradnju baziranu na njihovom planu. Drugim rečima, to je izgledalo kao ultimatum", navodi Lavrov.

On ističe da je Rusija zadovoljna ishodom pregovora sa Farncuskom oko nosača helikoptera tipa "Mistral", jer je Moskva, pošto je sporazum propao, dobila novac na ime naknade.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

02.10.2015 12:02

Što reče moj pokojni otac," Ne može 1% vrlo bogatih Amerikanaca upravljati i Amerikom i cijelim svijetom."

ODGOVORITE
Name

Sokolac

02.10.2015 16:46

A što im Rusi je.aše mater auuuuu...

ODGOVORITE
Name

MD

02.10.2015 17:18

E PUTINE LEGENDO,da mi je da se samo jednom rukujem sa Tobom,pa nek odma umrem.Crknite americki VARVARI,i vase polako prolazi!

ODGOVORITE
Name

Zater

03.10.2015 02:35

Zatucani , zavedeni , praznoglavi.,,MD''

Name

Štatebrigović

03.10.2015 04:49

Da si sto puta rus ... storus... lazeš. Stavljali ste nos i stavljate gdje god mozete.Šuti stari i očisti naoćale, slabo vidiš.

Name

zid

03.10.2015 11:34

Za Šta te briga - U Ameriku , svi po istinu !

ODGOVORITE